уторак, 5. јун 2012.

Keramika i srebrna glina

Pre dve godine, imala sam čast da učestvujem sa svojim predavanjem "Tehnike srebrne gline"  na  XV Bijenale keramike u Beogradu. U saradnji sa gospodinom Mihajlom Petrovićem, napravljeni su i predstavljeni uzorci keramike ukrašene tehnikom srebrne gline.

Od tada, ne prestajem da "drobim" umetnicima koji se izražavaju putem keramičke i porcelanske mase da probaju srebrnu glinu. Ali ljudi kao da se plaše novih tehnika i nažalost, nisam uspela nikoga na nagovorim...

...do pre nekoliko dana :) Moja omiljena umetnica u Sloveniji, Ana Haberman,  koja izađuje upotrebne predmete i nakit od kamenine, rekla mi je da sprema jedan poseban poklon za venčanje. Kroz razgovor smo došle do ideje da bi bilo divno da se set za čaj ukrasi detaljima od srebrne gline i ja sam odmah u glavi dobila predstavu kako to može da izgleda na njenoj keramici. Na prvi pogled, njena primitivna, robusna keramika (samo naizgled, u sustini je jako tanko sve i delikatno), nema dodirnu tačku sa nečim što je svetlucavo - sa srebrom. 

Ali mi smo tu da obaramo ustaljene obrasce u svakom pogledu, da budemo inovativni. Osim par grama i par sati rada ne mozemo da izgubimo, a možemo da dobijemo mnogo. I tako, Ana je dosla jedno jutri u moju radionicu, sa svojim prelepim kompletom za čajanku. Pokazala sam joj aplikaciju srebrne gline, radili smo sa injekcijom, Overlay  i glinom. 








Kao što sam i očekivala, rezultati su bili jedinstveni! Dekorisale smo samo detalje. Rupice koje idu oko šolja i čajnika, i tri rupice na kašikama. Rupe su zaštitni motiv svih umetničkih dela nastalih u radionici Ane Haberman, a njena keramika se zove "Trilukne" - Tri rupe, u prevodu :)

Takođe smo rubove dekorisali srebrnom glinom u tečnom stanju, tako što smo umakale prste i prelazili preko ivica. Divna zabava! Po rubovima čajnika, kašika i šoljica.  Rupe smo ispunili glinom u injekciji, koju smo prethodno premazali Overlay. Ne svaku rupu, samo poneke! Ne treba preterivati! Ostale rupe su obojene mlečnom engobom. A neke su ostavljene nedekorisane.

Eto dokaza da srebrna glina na keramici ne mora da bude kič. Ovom rustikalnom kompletu dodala je jednu šik, neobičnu notu - sa stilom. Ustvari, veoma je bitno kakva je keramika, kakve su glazure. I naravno, kakva je ideja u glavi umetnika. Ana je neverovatno talentovana, pa ima prirodnu meru. 

Nadam se da će ovaj članak i slike da ohrabre i ostale umetnike da svom staklu, keramici, porcelanu dodaju srebrnu glinu. 

Do sledećeg pisanja,
Milica 

2 коментара:

Sonja је рекао...

Že vsake izdelke posebej rada pogledat, takole združeno ustvarjanje obeh pa je nekaj posebnega, s piko na i :) Všeč mi je kombiniranje različnih materialov. Verjamem, da je bilo darilo dobro sprejeto.

Kazimir Majorinc је рекао...

Oku ugodan rad.