Spoj srebrne gline i klasične obrade metala


Pri određenim projektima, dizajn zahteva preciznost, jačinu, brzinu, pa i štednju materijala. Kada upoznamo i uvedemo klasičnu obradu metala u rad sa srebrnom glinom, naši radovi dobiće potpuno novu dimenziju. Uskladićemo osobinu srebrne gline koja pruža mogućnost skulpturalnog rada sa čvrstinom, fleksibilnošću srebrnog lima. 

Program radionice se sastoji od tri projekta, kroz koga ćete naučiti spajanje metalnih ploča i žice sa srebrnom glinom, koristeći Art Clay Overlay i lot. Proći ćemo teorijski deo upoznavanja sa srebrnom žicom i limom   .999 i .925, te razlike i biranje najbolje opcije u skladu sa vašim skicama. 

-Sečenje makazama i juvelirskom testerom, kovanje, šmirglanje, poliranje i čišćenje srebrne žice i lima.
-Izrada dela od srebrne gline, te odgovarajuća obrada i pečenje brenerom.
-Višeslojno lemljenje sa dve vrste lota.
-Spajanje žice i lima .999FS Art Clay Overlay sa srebrnom glinom.
- Patiniranje i zaštita patine.

Prva tehnika - Izrada medaljona
-Fasovanje kamena koji ne podnosi visoke temperature, meko staklo ili kabošon izrađen od srebrne gline. Koristićemo pljosnatu žicu (bezel wire),  srebrni lim (ploču) i srebrnu glinu.


Druga tehnika - Izrada prstena
Fokalni deo ćemo izraditi od srebrne gline. Burmu (obruč) ćemo izraditi od lima. Učićemo kako da odredimo meru prstena u skladu sa tim da li je predviđeno kovanje u cilju utiskivanja tekstura ili ne. Učićemo granulaciju, a za spajanje ćemo koristiti Art clay Overlay i spajanje klasičnim lotom.Treća tehnika - Izrada minđuša
Ovaj projekat ćemo raditi sa Art Clay silver Overlay, koji sam naučila na master radionici u Pragu.
Ubacivaćemo tanke, uvijenje žice u srebrnu glinu. Radićemo "open work" tehniku. Slika pokazuje moj rad sa master radionice i biće primenjena na izradu minđuša.
Za ovu radionicu bi bilo idealno da imate bar osnovno znanje iz izrade nakita od srebrne gline. Ali početnici su, takođe, dobrodošli. Radovi potpunih početnika biće jednostavniji od onih koji su upoznati sa srebrnom glinom i prilagođeni njihovim mogućnostima.

Radionica je ograničena na četiri polaznika - rad u malim grupama prilikom upoznavanja naprednih, mešovitih  tehnika se podrazumeva.

Za termine, cene, informacije, pišite na craftart@siol.net ili info@mimanera.com