субота, 3. јул 2010.

Konstruisanje kutijice

Poslednjih dana radila sam ovaj komad nakita. Dani su bili spori, pretopli, što ni nikako nije doprinosilo mojoj koncentraciji. Može se reći da sam se izborila i protiv svoje lenjosti uslovljene visokom temperaturom i niskim pritiskom koji me obično obori leti. Glina, koja se inače brzo suši, u ovim danima se suši duplo brže. Sada ću prvo pokazati kako ova mala kutija izgleda da svih strana, pa ću onda objasniti sam proces rada.


Dakle, da počnemo: pitaju me kako radim konstrukcije, pa ću objasniti na ovom primeri kako počinje i završava sa izradom.

1. Prvo se iseče ploča, obavije oko drvenog (ili plastičnog, nikako metalnog!) oslonca. Koristila sam debele drvene bojice koje smo kupili u Ikei jednom. Kad se to osuši, polako se buše rupe različitog obima.
Za to se koristi ručni bušač. 

2. Kad je to gotovo, ivice izbrusimo, kao i spoj. Opet brusimo i brusimo dok sve ne bude glatko.

3. Zatim se iseče druga ploča i postavi se unutar ove izbušene, da bismo, posle procesa patiniranja, dobili crne tačkice ispod matiranog srebra.

4. Zatim sledi poklopac. To je ovaj deo sa štarftama. Isečemo dva jednaka kruga, koje zatim sušimo, šmirglamo. Nakon toga, razvijemo ploču u koju utisnemo štraftasti pečat (teksturu) i zatim, dok je glina još vlažna, obavijemo oko spoljnih ivica jednog od kruga koji smo napravili. Sušimo. Kad je sve dobro suvo, dodajemo drugi krug koji je poklopac i tako zatvaramo konstukciju. Naravno, opet šmirglamo, dodajemo paste, da nam ne ostanu rupice i pukotine. Poklopac fiksiramo pomocu vode i razređene gline na tačkastu konstrukciju.

5. Sada nam treba oblik koji odgovara polulopti i koji cemo da postavimo iznad štraftaste konstrukcije. Obično koristim kuglice od stiropora raznih veličina, ali početnicima saverujem glinu od plute, koja se peče zajedno sa srebrom u peći. Sve to opet doteramo, pa fiksiramo.

6. Sada prelazimo na deo koji se nalazi ispod tačkaste teksture. Tu imamo dva kruga, jedan širi, drugi uži. Širi krug dekorišemo tačkicama koristeći glinu u injekciji, manji krug ostaje bez dekoracije. Kada se osuše, fiksiramo ispod tačkaste konstrukcije.

7. Zatim ćemo raditi cvet. Cvet isečemo, pa ga obavijemo oko oslonca da bi bio izvijen. Ostavimo da se osuši. 

8. Sada ćemo da izradimo uvijene grane na poklopcu. Tu treba dosta, ali dosta strpljena, uzmite slobodno popodne :) Jedan po jedan komad sveže gline valjajte, tako da dobijete "gliste", kojima je jedan kraj deblji, a drugi jako tanak, skoro špicast. Jednu po jednu fiksirane vodom (ovde paste nije potreban!) na poluloptu (poklopac) Zašto kažem da ne treba koristiti paste? Zato što ćemo umrljati pozadinu i sve ce izgledati prilicno neuredno. Ne zaboravite da radimo na polulopti čiji ne prečnik samo 15mm! Onda možete da zamislite koliko su ove glistice tanke. Da biste obuzdali glinu koja puca pri savijanju, koristite vodu u velikim količinama, stalno vlažeći vrhove. Kad dodate te glistice, isečete mini cvetove i zalepite.

9. Sledi fiksiranje cveta, sušenje i na kraju pečenje. Ovaj komad nakita ima oko 35 grama, iako je nepunih 3 cm dug! Tako da nemojte pokušavati da pečete brenerom ili na plinskoj ringli, odnesite nekome ko ima peć!

10. Patiniranje: Ja nisam ljubitelj patine duginih boja, volim crnu ili sivu patinu. Na časovima smo dobijali prelep spektar duginih boja na pojedinim komadima da sam i sama bila zapanjena, ali to, jednostavno, nije moj stil. Patinu skidamo pomoću nastavaka na rotacionij brusilici, zatim poliramo. Preko toga koristimo specijalano sredstvo koje štiti patinu. 

11. Na kraju okridiramo lanac, žicu, zatim parcijalno uklanjamo patinu, dodamo kamenje i ogrlica je gotova :)))

Nadam se da ste uživali sa mnom u ovom malom kursu konstrukcija. Jeste zapetljano, zahteva mnogo vremena, ali ništa nije nemoguće ako postavite jasan plan. To vam je otprilike isto kao da sečete papir i pravite isti oblik. Tako zamislite proces tako što prvo pripremite sve šablone.

I evo kako izgleda to malo čudo ukrašeno poludragim kamenjem čija je boja negde između crvene i narandzaste: 




Do sledećeg pisanja :)

5 коментара:

K је рекао...

Škoda, ker se v komentarje ne da napisati vzdihljajev :)

Unknown је рекао...

jako mi se svidja!
a kad kazes kutija, da li se moze skidati poklopac, na sraf?

kako izgleda ta patina u duginim bojama, gde se to moze videti.

znas da ja volim "srebrno" srebro, ali ovo je stvarno lep komad nakita.

skidam kapu! svaka cast na preciznosti i strpljenju!

JTI

Milica Bubanja је рекао...

K, veliko hvala :)

Jelena, ne moze da se otvara, nisam je u početku zamislila kao kutijicu, ali je ona na kraju tako izgledala :)

Patinu mozes videti na mojoj Facebook strani, album "Radionica u Boegradu" i videces mnogo slika od učenika, neke imaju raznobojnu patinu.

Hvala sto me pratis :)

Tanema је рекао...

ajme, ostadoh bez teksta! da nisam pročitala kako si to napravila, dala bih ruku u vatru da je to od srebra! svaka čast!

Milica Bubanja је рекао...

Tanema, ovo i jeste srebro, radi se Art Clay Silver, metalnoj glini.