петак, 22. мај 2009.

Male stvari od srebrne gline!

Rešila sam da napravim nekoliko medaljona od srebrne gline, čisto da isprobam nove mogućnosti, kao sto je delimicna oksidacija i pečenje sa kamenjem koje je otporno na visoke temperature. Pre ovoga sam napravila samo par komada i to davno. Sada cekam jos neke dodatke za peć kako bih mogla da pečem komade čija površina nije ravna.

Često mi traže kupci nakit za svaki dan, nesto za posao, malo, neupadljivo, što nece morati da skidaju svaki dan i što se slaže baš uz sve. Tako da sam se na to orijentisala. Neke žene vole da imaju nesto lepo oko vrata, ali da ne moraju da menjaju svaki dan uz prilike i garderobu.

Eksperimentisala sam i sa različitim efektima. Recimo, ovaj prvi medaljon sam ispolirala do visokog sjaja. Jako je tesko polirati srebrnu glinu. Ona prethodno mora, u sirovom stanju, da bude jako lepo uzrađena, ismirglana, ispolirana. Što je bolje obradimo u sirovom stanju (kad je skroz suva, ali nepečena), to cemo imati manje za rad kad je ispečemo... a verujte mi da ne želite da dođete do toga da dodatno obrađujete završen metal :)) Ovo što se vidi u sredini nije fimo, nego običan cement koji sam ofarbala svetlo plavom, akrilnom bojom!



Zatim, napravila sam ovaj medaljon sa teksturom mehurića. Tu sam ubacila dva mala cirkona, providna, i ne vidi se na slici efekat, ali na svetlu se jako lepo i diskretno sjaji. Ovde sam kombinovala satenski sjaj i visok sjaj. Sve mehurice koji su u visokom reljefu, polirala sam do visokog sjaja. Za pozadinu sam ostavila satenski sjaj. Tako da ovi visoko ispolirani detalju jako interesantno sjaje na mat podlozi. Steta što nisam uspela da slikam da se sve to vidi :(



Ovaj poslednji medaljon delimicno oksidiran da bi se naglasili detalji, tj. cvetni motiv. Pored toga sam utisnula jedan cirkon nežno ljubičaste boje. Ceo medaljon je obrađen do satenskog sjaja.



Eto, to bi bilo to - imam neke veće i zahtevnije komade koji čekaju na te dodatke za peć. Trenutno radim na tome kako da zalemim takozvane "ear studs" za srebrnu glinu, tako da se ne ograničim samo na viseće minđuše.

Sve u svemu, nije loše za početak... tek sam počela sa zagrevanjem :))

Pozdrav do sledećeg kuckanja :))

16 коментара:

Sonja је рекао...

Še vedno bom pogrešala tvoj čudovit poli nakit, ki ga vsake toliko pogledam. In uporabne nasvete.
Me pa veseli zate, da si šla naprej in da si tudi s srebrno glino tako uspešna. Vsi trije obeski so čudoviti, pa sem sicer kar zbirčna :)
Komaj čakam novih izdelkov.

Donda је рекао...

Fantasticni rezultati! Kreacije su ti odlicne, jako mi se sve dopada, a narocito kombinacija sa sjajnom i oksidiranom glinom.Tu se toliko toga moze uraditi, experimentisati - divno!!! S velikim nestrpljenjem ocekujem tvoje sledece radove!

Milica Bubanja је рекао...

Sonja, me veseli da ti je všeč nov nakit. Upak da bom kmalu kombinirala polimer in srebro.

Donda, i ja volim oksidirano srebro. Hvala ti :)

Little Glory је рекао...

Divni radovi! Ostadoh bez teksta! :)

Тања је рекао...

jako je lepo! nisam nikad radila sa srebrnom glinom, moracu da pokusam. strasno volim da isprobavam nove materijale i tehnike.

Unknown је рекао...

Moram da priznam da sam sa nestrpljenjem ocekivala ove novotarije,i malo je reci da sam odusevljena !!!Fantasticni su.Bravo MIlice!!!Tebi bas sve ide od ruke :)))
Pozdrav !:)

Danijela је рекао...

Svi su lepi,ali ovaj poslednji sa oksidiranim delovima je vrhunski.
Lepo to tebi ide draga :)

Renesansa је рекао...

"Nije loše"?,pa ovo je sve prekrasno.
Vidim da se većini najviše svidja ovaj poslednji a meni je zapao za oko i naj sa mehurićima.Baš mi je lep.
Jedva čekam da vidim šta sledi posle zagrejavanja.

Milica Bubanja је рекао...

Volim i ja taj sa mehuricima, u prirodi je jos lepsi zato sto se vidi razlika izmedju sitnih delova koje sam glacala do visokog sjaja.

Hvala na lepim komentarima, mnogo mi znace :)

Phoenix је рекао...

I meni je najljepši ovaj s mjehurićima...Ma divna su sva tri...Svaka ti čast...i ovo ti ide od ruke...
LP
Phoenix

Nena3110 је рекао...

Lepo, narocito poslednji, za mene...

Drangulije је рекао...

Odlično izgleda ovaj nakit što si pravila... Ne znam koji pre da izdvojim... i gde pre da gledam!

Milica Bubanja је рекао...

Hvala :) Pocela sam da pravim i neke prstencice od srebra, bas sam uzbudjena!!!!

Sugar and Art је рекао...

Mima, ovo je fenomenalno!

SilverJewelry је рекао...

moja sestra je pokazala tvoj blog. pogledao sam i jako mi se svidio tvoj blog.
pogledao sam tvoje medaljone koji su jako lijepi. meni se posebno svidio zadnji medaljon, sa cvjetnim motivom. pozdrav!

Milica Bubanja је рекао...

Hvala, Ivana!

Silver, hvala sto si posetio moj blog, bas se radujem sto jos neko pravi nakit od srebra... doduše, ja sam tek na pocetku :)