уторак, 26. јун 2012.

Mada na Internetu postoji more informacija o tehnologiji izrade nakita od plemenitih metala, reših da napišem još jednom. I dalje dobijam upite o tome da li je srebrna glina srebro ili je samo glina sa odredjenim procentom srebra ili je "pravo" srebro. 

Na takva pitanja, uvek odgovaram da je srebrna glina NIJE pravo srebro kad otvorite pakovanje. To je modelirajuća masa. Ta masa sadrži mikronske (od 1 do 20 mikrona) čestice srebra čistoće .999FS (fine silver ili fino srebro), organska jedinjena i vodu. Modeluje se i obradjuje kao modelirajuća masa, uz alate koji se obično koriste za minijaturne radove, za precizno modelovanje.

 Nakon obrade ove modelirajuća mase, sledi sušenje. 24 sata, a nekad i više, u zavisnosti od vlažnosti vazduha, godišnjeg doba. Sušenje možemo da ubrzamo fenom za kosu, sušenjem u rerni, u dehidratoru za voće. U tom procesu, ispari voda. Ostaju organska jedinjenja i čestice srebra.

Treći korak je izlaganje predmeta od srebrne gline termičkoj obradi. U tom procesu, organska jedinjenja, koja čine oko 8% do 10%  ukupne, suve,  modelirajuće mase, izgore. Čestice srebra se spajaju, formirajući čvrstu, stabilnu strukturu.

Da li je, nakon izlaganja termičkoj obradi srebrna gina srebro?
-Nakon termičke obrade, termin "srebrna glina" ili "nakit od srebrne gline", ne postojiTo je nakit od finog srebra (fine silver) Obeležava se žigom .999FS. Za razliku od srebra .925, srebro .999 ne savrši legure bakra, titanijuma, paladijuma. To je potpuno čisto srebro. Plemeniti metal.

Zaključak: Nakit koji nosite nije nakit od srebrne gline, vec nakit od finog srebra. On je izrađen inovativnom Art Clay Silver tehnologijom, ali prsten na vašoj rući svakako nije ni od kakve gline :)

Naravno, postoje razlike između nakita od sterling srebra (.925) i nakita od finog srebra (.999):
-Fino srebro je mekše. Isto kao i čisto zlato. Prilikom sertifikovanjih kurseva i radionica, polaznici uče kako da modeluju komad nakita koji će biti čvrst: kako da grade teksturu, koliko tanak sme da bude nakit u odnosu na njegove dimenzija, koliko se dugo i na kojoj temperaturi peče... Uz poštovanje tih pravila, nakit koji je izradjen je isto tako čvrst i otporan kao i srebro niže čistoće. 

-Jedna pradivna osobina finog srebra (kao što znate, izrađujem nakit i od sterling srebra, tradicionalnim tehnikama obrade: lim, zica - dakle, i te kako sam merodavna da istaknem razlike!), je u tome što je fino srebro belje, sličnije belom zlatu i što poseduje, nakon poliranja, beličasti sjaj koji cakli jače i bistrije od sterling srebra! 

Dokaz da je finalni proizvod izradjen ovom tehnologijom čist, plemeniti metal je i taj što možete da odnesete da vam ga pretope, možete od njega napraviti srebrnu žicu, lim, možete ga koristiti za tradicionalnu zlatarsku tehniku ulivanja u kalupe.

Dakle, drage kolege, vi koji izrađujete nakit od srebra tradicionalnim tehnikama - na Balkanu, ovo je jako korisna informacija i za vas. Prestanite da širite dezinformacije medju svojim (našim) kupcima! Art clay silver nije od juče. Koristi se svuda u svetu, koriste ga prestižni juveliri vec skoro 20 godina. Upravo zato sto srebrna glina poseduje mogućnost modelovanja i izrade detalja koji su teško izvodivi tradicionalnim metodama. Na Internetu postoji minimum 1000 sajtova gde možete dobiti prave informacije. Svet se okreće, svaki dan se otkrivaju i plasiraju nove tehnologije u juvelirstvu. Potrudite se da budete blagovremeno informisani, jer to doprinosi vašoj reputaciji i kredibilitetu.

Do sledećeg pisanja,
Milica





Нема коментара: