субота, 16. јун 2012.

Kolevka ruske bajke

Jednom godišnje, Metal Clay artist magazine, saradnji sa PMC connection (organizatori poznatog dogadjaja PMC conference), raspisuju takmičenje za umetnički nakit. Ove godine, zadatak je bio spojiti srebro sa drugim materijalom. Iako u svom radu koristim srebro, resin, kamenje, želela sam da se udaljim od konvencionalnih, već vidjenih kombinacija (mada se uvek može kombinovati i to na zanimljiv način!)

Izabrala sam tekstil. Inspiracija me je vratila do detinjstva, kada sam volela ruske bajke. Kasnije, kada sam odrasla, i dalje sam ih čitala - krišom od drugarica :) Tako da  sam poželela da napravim prsten u koji ću izliti sve te bajke, tamo gde one počinju i obeležavaju detinjstvo...

I tako je nastao najlepši prsten, koji je ušao među četiri najbolja rada. 
Zove se "Kolevka ruske bajke". 

Ima mehanizam, koji okreće tubu unutar kolevke... i kako se tuba okreće, tako nastaju  bajke :)

Mnogo sam toga naučila kroz izradu ovog prstena. Naučila sam kako da zaštitim i da permanentno zalepim tekstil za metal i kako da ga učinim otpornim na spoljne uticaje.


 Nakon ovog prstena, nastali su i drugi komadi od istog tekstila. Ova Žar ptica je zauzela posebno mesto u mom srcu i nadam se da je sadašnja vlasnica dobro čuva :)

 

Da li treba da naglasim koliko sam ponosna što se moj prsten našao pored medjunarodno priznatih umetnica, čije radove jako volim i redovno pratim?

Pogledajte i ostale radove:

Kim Nogueira, sa svojim neverovatno divnim i komplikovanim za izradu, medaljonom:
 


 Dobro poznata LizHall, sa medaljonom u potpuno njenom stilu:


I holandska umetnica Noortje Meijerink, kojoj sam se divila kad sam još bila "mala" u svetu umetničkog nakita :) Imam čak i njenu knjigu :) Ova žena je majstor u kombinaciji keramike, porcelana i metalne gline.


A sada laku noć. I ne zaboravite da pričate bajke svojoj deci :)
Milica




Нема коментара: