понедељак, 1. новембар 2010.

Zapisi jednog paleontologa

Nedeljama imam želju napravim nešto posebno i nikako da nađem vreme. Već sam se bavila temom nauke kroz prethodne komade nakita, pa je došao red na onu koja se bavi proučavanjem fosila. Tako sam napravila fosil na podlozi sa pisanim slovima. Ovog puta, nije mi bilo dovoljno crno patiniranje, moji klasični crno - svetlo srebrni kontrasti. Htela sam da to zaista izgleda kao da je iskopano. Zato sam otvorila dragocenu kutijicu sa 24-karatnom pastom (premazom). Kad sam videla koliko malo je 1 gram, iskreno, htela sam da zaplačem od muke - s obzirom na to koliko je koštalo. Na uputstvu piše da se za srebrnu glinu koristi nerazblaženo, što me je bacilo u još veći očaj. Uz zlato, priložena je još jedna bočica, a prema uputstvima, koristi se za dodavanje zlata na staklo, keramiku i porcelan. Tako da sam počela sa nerazblaženim premazom. Premazala sam sa više slojeva, osušila i dobila vrlo gusti nanos tamno zlatne boje, koji se može videti na medaljonu. Za mindjuše sam rešila da rizikujem dodavanjem tog sredstva za staklo i porcelan i dobila sam na minjušama mnogo svetlije zlato i u tragovima. Suši se tri letnja dana! Morala sam sat vremena da ga šušim fenom, zato što nije htelo da se osuši preko noći nimalo. Naravno, skroz sam zaboravila da premaz za srebro ne treba da se rastvara u tom ulju nego u vodi. Uglavnom, ovo je dokaz da može i u ulju, samo što je posle problem sa sušenjem.

Zatim sam se pozabavila patiniranjem. Skoro hladna patina, da bih je lakše kontrolisala, uz smrzavanje napolju. Jedino na dnevnoj svetlosti je moguće videti prave boje patine. 

Uglavnom, zaista sam dobila rustičan izgled, boje kao da je iskopano ispod nekog kamena. Ovo je verovatno novo poglavlje u mom radu, zato što do sada nisam bila tip koji uživa u raznim bojama na srebru. Izuzetak je moja kolekcija "Color&Light", ali koncept je skroz drugačiji.

Pa... mislim da sam temu "Zapisi jednog paleontologa" veoma dobro dočarala :) Ne znam kako se vama čini, ali ja sam zadovoljna.

Evo i sličica:

9 коментара:

Tika је рекао...

Zelo dobro ti je uspelo. Izgleda fantastično!

Renata је рекао...

Prekrasen fosil in lahko si več kot zadovoljna. Tako kot samo oblikovanje, je tudi patiniranje prava umetnost. Super je!

Klavdija је рекао...

Opa...prekrasno! Patiniranje obvladaš!
Komaj čakam, da sprobaš še "papirčke"...;-)

Анониман је рекао...

Fantastično! Oduševljena sam!
Ufff... umreću. <3
:*

anima.art је рекао...

Prelepo, posebno... Gledala sam dugo i uživala u Tvom umetničkom nakitu.

Sonja је рекао...

Noroooooooooooo, povsem noro.

Анониман је рекао...

Postajes sve bolja i bolja !, tako da ne znam vise koje pohvale da ti dam :)

K је рекао...

Uh, perfektni kosi so nastali. To je pa res umetnost.

Уранија 3811 је рекао...

ma da...sve je fenomenalno!Samo tako nastavi.