петак, 5. новембар 2010.

Unlimited

U poslednje vreme, ideje mi nadolaze kao da ih hranim steroidima :) U postu ispod, istakla sam tri srca koja imaju dva lica, pa se moze reći da su to dva komada nakita u jednom. Dopala mi se ideja, pa sam razmisljala kako bi bilo da napravim medaljon koji je bez granica! Koji je uvek nov i koji se može prilagoditi bukvalno svakoj garderobi, prilici, propratnim akcesoarima i da se lepo uskladi uz ostali nakit koji žena nosi. Skicirala sam, a zatim i konstruisala okvir u koji se ubacuju tri pločice. Naravno da je ram morao da bude veliki da bi sve to došlo do izražaja. On je oko 4cm x 3 cm, što je su prilično velike dimenzije kada se oblikuje nakit od plemenitih metala. Otišlo je mnogo srebra, ali sam zato više nego zadovoljna rezultatima. 

Uglavnom, sve se svodi na to da je tema moje nove serije Mood, Heart & Soul , kojoj pripadaju Srca raspoloženja, nakit koji se može nositi na više načina. Mogućnosti ovog medaljona su, mogu slobodno da kazem, neograničene. Uopšte ne mora da se nosi sa pločicama koje mu pripadaju, već i sa nekom lepom fotografijom, ilustracijom... može da se uskladi kompletno i uz garderobu: parče tekstila u ramu... ili, tekstil od koga je torba izrađena, isti uzorak na suknji i unutar rama. Komad drveta, presovano cveće, dekopaž papir... 

Evo kako izgleda medaljon bez pločica:


Lice


Naličje sa pločicom



Pločica Fosil u ramu: ako kombinujemo istovremeno medaljon sa minđušama ili prstenjem od zlata.
Mnogo mi se dopao medaljon "Zapisi jednog paleontologa", gde sam srebro akcentovala zlatom, pa sam odlučila da ponovim uzorak.

Pločica Čipka u ramu: Za prilike kada je i na garderobi čipkani detalj, kad je stil romantičan, ili kada se jednostavno osećamo "čipkato" :) :


Pločica Bašta u ramu: ovi botanički ornameti su moji omiljeni i nikad neću prestati da ih koristim u izradi nakita!


I na kraju, sve što pripada ovom medaljonu, presvetla i ne baš oštra:




Za vas, koje se bavite izradom nakita, dodaću da je kod svakog složenijeg projekta bitno skiciranje sa sve razmerama, da bi se sve, kada se spoji, zaista imalo smisao i svaki detalj došao do izražaja. Dok sam bila mladja i poletna, radila sam isključivo po instinktu i to je jako lepo... Ali umetnička se zrelost ogleda takođe u tome da se prethodno napravi plan i da se poštuju određeni koraci. To znaju oni koji su školovani umetnici, a nama, koji smo samouki, treba malo vremena da shvatimo da kreativnost sama po sebi nije ono što garantuje 100% funkcionalne i skladne kreacije.

6 коментара:

Renata је рекао...

Wooow, super ideja! In seveda prekrasno izdelano. Res si prava mojstrica srebrne gline in originalnih idej ti ne manjka. Bravo!

Hali је рекао...

Prekrasni obeski!

anima.art је рекао...

Ovo je sjajna ideja. Daje mogućnost onome ko nosi ovaj medaljon-ram da iskaže i svoju kreativnost odabirom "slike" za ram koju može i sam da uradi, a time je zadovoljstvo veće.

Hvala na savetu da unapred odredimo konačni izgled rada. To je veoma bitno i kod upotrebe kvalitetnog materijala a i racionalnog korišćenja vremena. Zaista iskusni umetnici imaju prvo sve u glavi i u konceptu.

Puno pozdrava i puno lepih ideja!

Ruža је рекао...

Draga Milice,
u tvoje radove se čovjek,jednostavno zaljubi..u njima se očituje ljubav,znanje,strpljivost..

Rada Danilovic је рекао...

Fantastično!!Ideja ostavlja bez texta...tačno je to za razradu ideje na papir...ja to ponekad tako uradim ali još sam u fazi da stvari radim stihijski kao da se plašim da će zamisao ispariti ako počnem da crtam ...greške se naravno češće javljaju ali sanirajući je iz toga najčešće se rodi nešto sasvim neobično ...

Уранија 3811 је рекао...

Ovakav neki komad nemože baš svako da ponese na sebi!Vrlo lepo i podsećaju me na motive iz... ruskih bajki?!Divni medaljoni.