уторак, 16. новембар 2010.

Oh, porcelan!

Kada biram podučavanje na bilo kom polju, i za sebe i za moju decu, uvek biram ljude koji su zaista profesionalci i koji imaju iza sebe dosta iskustva. A kada biram usavršavanje svojih zanatsko-umetničkih veština, prvo što uradim jeste da pogledam kompletan rad osobe kojoj ću pokloniti poverenje, njen stil, tranziciju njenog rada. Zato sam sa izabrala slovenačku umetnicu Niku Stupicu, čije radove obožavam i koja ima dosta iskustva u podučavanju iza sebe. I zaista, nisam pogrešila! Ne krijem da sam jako zahtevan učenik, a Nika, sa svojim ogromnim iskustvom, opravdala je potpuno i prevazišla moja očekivanja. Izuzetan instuktor, koji ume da prenese znanje, nasmejana, opuštena... sigurna u  sebe i svoje majstorstvo. Niku poznajem sa Art Marketa u Austriji i u Ljubljani, zajedno smo izlagale i ćaskale.

Ovoj kreativnoj avanturi, pridružila se i moja drugarica Urška, čiji prelep, otkačen nakit mozete pogledate na Face strani Uršula , pa je rad protekao uz smeh i druženje, uz ostale prijatne, kreativne žene.

Evo mojih radova, koji će se nekako (još ne znam tačno kako - ali znam da hoce!) uklopiti u jedan komad nakita sa srebrom. Imala sam davno zelju da kombinujem ova dva materijala. Vreme je ono što mi je nedostajalo.

Evo mojih prvih radova:





I konačno, kada ste okruženi prostorom koji je prepun tačkica, u ateljeu Nike Stupice, vi morate malo da  "zakačite" na svoje radove tu razigranost:

Šolje Nike Stupice:



Moji tačkasti delovi za nakit:


Porcelan me je oduševio! Mnogo je teži za rad od keramičke mase, zato sto se lepi, jako je mekan, a jedino u tom stanju moze da se radi sa njim. Brzo se suši i puca. U biskvitnom stanju takođe, ako se samo malo jače stegne šuplja površina pukne. Kad se po drugi put izloži temepraturi od 1250 C, postaje otporniji od keramike. Ali, mene je očarala ta belina, poluprovidna, tako da sam većinu radova ostavila bez glazure. Prekriti porcelan potpuno, mat neprozirnom glazurom, je za mene greh. Kada se ispolira ova negrazirana površina, dobije prelep, proziran izgled.

Mislim da ćemo porcelan i ja nastaviti da se družimo :)

6 коментара:

Klavdija је рекао...

WAAAAAAAAAAAAW...krasni delčki bodočega nakita!... komaj čakam slik kjer bodo vkomponirani v srebro. Bravo!

Klavdija је рекао...

WAAAAAAAAAAAAW...krasni delčki bodočega nakita!... komaj čakam slik kjer bodo vkomponirani v srebro. Bravo!

Dasha ♥ је рекао...

Milice,hvala ti na ovom postu.Mene porcelan odusevljava i bas sam uzivala.Narocito mi se dopada ovaj nacin rada gde stvarcice dobijaju izgled morskog jeza.Tvoj nakit i porcelan bi,po meni,bili savrsen spoj,jer su oba na dobar nacin starinski lepi.Pozdrav :D

Tika је рекао...

Čudovito!
Ne glede na material, ki ga uporabiš, se v nakitu odslikava tvoj stil.
Milina, eleganca in lepota.

vesna је рекао...

zelo lepo!sem občudovala že na Nikini delavnici

Анониман је рекао...

WOW!!!