понедељак, 22. новембар 2010.

Porcelan i srebro - eksperimentalna faza

Ovih dana sam eksperimentisala sa porcelanom koji sam napravila na kursu. Kombinovala sam ga sa srebrnom glinom (ACS) i pokušala da pečem zajedno ova dva materijala. Imam knjigu, čiji je autor Aida (proizvođač ACS) "Making Silver Overlay Jewelry with Glass and Porcelain", koju sam pročitala i krenula u avanturu potkovana teorijskim znanjem. 

Kombinovanje sa staklom mi je poznato sa sertifikovanog kursa, ali tamo me nisu učili kako da koristim njihov proizvod OSP i uopšte mi nije jasno kako je moguće da ga nisu uključili u svoje zvanične kurseve. Valjda zato što se ova tehnika malo koristi.

Dakle, moj prvi, eksperimentalni komad je završio neslavno. Srebrna glina se skuplja u svakom slučaju oko svakog predmeta, metala, stakla, kamena, keramike ili porcelana, tako da je bio problem odrediti tačno koliko treba da ostavim praznog prostora između porcelana i srebrne gline. Dalje: oni tvrde da se srebro lepi za porcelan, a ja cu odmah da kazem da to nije uvek tačno. Lepi se samo proizvod OSP, kada se nanese kao boja na porcelan. Glina se lepo zalepi u zavisnosti od oblika. Ako je oblik izvijen i ne prati skroz porcelan, nastavlja u nekom svom, donekle nepredvidivom smeru kad pocne da se skuplja. Zato ga treba ojačati, tj. zalepiti drugim sa OSP, da bismo sprečili odvajanje.

Drugo, da sam imala nekog keramičara, znala bih da porcelan ne podnosi temperaturne šokove ni kada je vec bio izložen prethodno temperaturama duplo većim od one koja je potrebna da srebro iz glinastog stanja pređe u metal. Tako da je porcelan napukao. To znači da ne smete da pečete ova dva materijala zajedno nikako drugačije osim u peći, a komad izvadite tek kad temperatura padne ispod 100 C.

Nakon toga sam iskoristila taj komad da dodam glinu u pukotine, dodatno eksperimentišem, pa sam malo naučila kako sve to ide. Sledeći komad je potpuno uspeo.  Obavila sam pravu količinu ACS oko porcelana, dodala pozadi deo kroz koji će lanac da se provuće, jednostavan cvet i prirodan lapiz lazuli, identične boje kao tačkice na porcelanu. Na slikama ove dve boje nisu baš iste, nažalost, zato što je kamen na srebrnoj podlozi slikan, dok su tačke na beloj. 

Na kraju, na tačke tamno plave boje, dodala sam manje tačke srebra. To sam dobro izgrebala na prethodnom komadu, da vidim da li je spoj zaista permanentan i jeste!











Kako vam izgleda? Meni je ovo veoma neobična kombinacija. 
Nekako vazdušasta i nežna.

5 коментара:

franio је рекао...

našla sam tvoj blog slučajno i moram reči da vrlo mi se sviđa nakit koji izrađuješ. imaš dobre ideje i tehniku! kombinacija sa porcelanom je fantastična, fina i nežna
pozdrav!

Sonja је рекао...

O moj bog... lepoooooooo. Tvoji izdelki iz objave v objavo rastejo, napredujejo. Res je super, kako hitro odkrivaš nove tehnike in jih tudi vedno v piko izdelaš.

Love Leyla је рекао...

Drugi privezak mi se mnoooogo svidja, prelep je.

A tebi svaka cast za rad, preciznost, ucenje novih tehnika i za sve. Ja sam i dalje samouka, s jedne strane zbog materijala koje koristim a sa druge zbog mini finansija koje ne mogu da me posalju na obuke (ako uopste i postoje kod nas :D)

vesna је рекао...

zelo lepo!

Jana је рекао...

Noro dobra kombinacija materialov. Sploh drugi mi je zelo všeč.