недеља, 28. новембар 2010.

Održavanje nakita od srebra

Često dobijam pisma sa pitanjima "Hoće li pocrneti?" ili "Kako da ga održavam?" pa reših da to ovde napišem, kako bih mogla da linkujem i da sve bude na jednom mestu.

Oksidacija moze da pruži zanimljiv izgled starinskog nakita, dodatnu draž patiniranom nakitu od srebra, ali na modernom, jednostavnom dizajnu može izgledati  potpuno poražavajuće.

Dobila sam mail od osobe koja je kupila pre dve godine ogrlicu: "Koliko znam, nakit od srebra oksidira na crno, a moj medaljon je počeo da žuti..." 

Proces oksidiranja srebra ne počinje odmah crnom ili sivom bojom. On prvo polazi od žuckaste, pa vremenom tamni do crne. To što je medaljon počeo da žuti je samo početak procesa oksidiranja. 999FS (fine silver) srebro će svakako početi da oksidira sporije od .925 sterling srebra, zato što ne sadrži legure drugih metala, kao što je bakar. Sam proces od žute, preko narandzaste, i drugih boja pa do crne traje mnogo duže na srebru .999 nego .925. Bakar sam po sebi lako i brzo oksidira. Ali to ne znači da čisto srebro neće nikad oksidirati! 

Na oksidiranje srebra utiču klima, okruženje, kozmetika i parfemi koje koristimo, pa na kraju krajeva i hemija našeg tela. Sigurno ste čuli kako nekome srebro godinama ostaje svetlo, a drugima posle par meseci počne da tamni.

Kako sprečiti oksidiranje?

Ne verujem da mozemo potpuno, permanentno da zaštitimo naš srebrni nakit od oksidiranja, ali sigurno možemo da utičemo na to da što duže ostane svetlo. Ako neko poznaje način, bila bih mu zahvalna da postira.

-S vremena na vreme, očistite vodom i sapunom komad nakita. Pažljivo, ne koristeći bilo kakva agresivna sredstva koja mogu da ogrebu površinu. 

-Kad ne nosite nakit, odložite ga u plastičnu  kesicu, istisnite sav vazduh i dobro zatvorite. 

-Nikad ne čuvajte vaš nakit u kesi zajedno sa drugim nakitom, naročito ako je taj drugi nakit izrađen od metala koji nisu srebrni!

Šta kada srebro oksidira?

Kada srebro oksidira postoje profesionalne i kućne metode otklanjanja oksidacije.

Ono što vi možete kod kuće da uradite jeste da zagrejete do ključanja 250ml vode, a zatim dodate kašiku sode bikarbone i smanjite temperaturu do laganog ključanja, a zatim ubacite nakit unutra. Soda bikarbona neutrališe proces patiniranja momentalno, a kada stoji malo duže, onda patina počne i da se skida.  Povremeno vadite nakit da vidite kako se odvija proces. Kada je nakit beo, odlozite ga i pustite da se osuši. Nakon toga, videcete da je srebro izgubilo sjaj i da je svetlije. Zato uzmite krpicu za poliranje (ponekad su dobre i sintetičke tkanine!) i glačajte površinu. Univerzalno sredstvo za poliranje metala može dodatno da olakša ovaj proces.

Oprez: Ako nakit, osim srebra, ima kamenje, sintetičku smolu, emajle, prirodne i veštačke materijale, raspitajte se hoće li ih soda bikarbona oštetiti.

Prodaju se i sredstva za čišćenje plemenitih metala, koje nisam probala i ne bih znala koje da preporučim.

Nakit možete i da odnesete zlataru, on će brzo i lako otkloniti oksidaciju. Za nakit koji je počeo da oksidira, koristim termičku obradu. Posle izlaganja visokim temperaturama, na srebru se pojavi beličasti, matirani sloj, koji poliranjem skinem i nakon toga vratim sjaj. Ako nakit sadrži druge materijale: sintetičku smolu, prirodno kamenje, onda samo koristim mašinicu kojom lagano obrađujem srebro.

Nakit, dok ga ne prodam, čuvam u kesicama sa ovakvim papirima, koji su napravljeni da spreče oksidaciju. Razmišljam o tome da kupim veće količine i priložim svakom kupcu kao poklon u skorije vreme.



Nadam se da sam bar malo uspela da približim proces zaštite nakita i oksidiranja srebra. Ako imate bilo kakva pitanja ili biste želeli nešto da dodate, samo izvolite :) 

Do sledećeg pisanja,
Milica

1 коментар:

Unknown је рекао...

Moje iskustvo sa čišćenjem srebrnog nakita je fenomenalno, nesećam se više gde sam pročitala uputsvo, ali pored gore navedene vode i soda-bikarbone u vodu je potrebno dodati malo alu-folije za domaćinstvo. Nakit se drži kao što je opisano u vodi koja lagano ključa sve dok ne pobeli i nakon toga krpicom istrlja do željenog sjaja. Nisam hemičar da bih objasnila šta aluminijumska folija uradi u celom procesu, ali ona na kraju bude totalno tamna i baca se.