субота, 4. септембар 2010.

Patiniranje srebra

Danas ćemo se upoznati sa patiniranjem srebra. Srebrna glina se, naravno, patinira kao i svako drugo srebro. 
Liver of Sulfur  ili LOS (kalijum sulfid) je sredstvo sa kojim takođe možemo da patiniramo i bronzu, bakar. Često me pitaju da li je patina na srebru permanentna. Ne, nije! Ali je dugotrajna i to sve zavisi na koji način koristimo nakit. Recimo, pre će se skinuti patina sa burme zato što je stalno izlažemo dodiru, trenju, nego patina na mindjušama ili ogrlici. Postoji i jedna dobra vest: kada patina krene da se skida, verovatno će srebro početi da tamni prirodno.

Patiniranje hemijskim sredstvima je, ustvari, ubrzani proces prirodne oksidacije i odvija se otprilike ovako:
1. Srebrna boja počinje da žuti do boje ćilibara.
2, Zatim ćemo opaziti crvene, pa purpurne tonove.
3. Od plavih prema zelenim bojama.
4. Na kraju je komad nakita uronjen u Liver of Sulpur crn.

Mada, ovaj proces je prilično nepredvidiv, imala sam situacije da dva komada srebra uronim istovremeno i izvadim istovremeno, a opet dobijem razlicite nijanse.

Ako izvadite vaš komad nakita iz sredstra za patiniranje u pravi čas, dobićete dugine boje. To morate učiniti onda kad opazite prve nijanse tamne, ka crnoj. Za početnike bih uvek savetovala da rade postepeno. Ispirajte hladnom vodom ili rastvorom sode bikarbone (ako isperete u sodi bikarboni, dobijate pastelne, slabije tonove!)  nekoliko puta i pregledajte površinu, zatim ponovo uronite u LOS.

Ja najviše volim crnu patinu, ali ponekad i tu purpurnu. Intenzivne purpurno - crvene nijanse dobijem tako sto zagrejanom LOS dodam malo coca-cole ili kafe. 

Ovde imamo priliku da vidimo rad Maje Ilic Stojaković  sa druge radionice koju sam održala u Beogradu. Srebro je izvađeno iz sredstva za patiniranje baš onda kada su purpurni tonovi počeli da prelaze u plave.

Na tržištu postoje razne vrste preparata za patiniranje/oksidiranje srebra, najpoznatiji su:

LOS u granulama
 LOS u gelu (XL gel)
Black Max 



Ja koristim XL gel i Black Max. XL gel mogu lepo da kontrolišem kada želim boje koje se prelivaju, a Black Max je sredstvo koje preskače sve boje, to znači da u sekundi dobijem čisto crnu boju, kad želim jake kontraste.  

Pogledajte ova dva videa, mislim da će vam sve biti jasno. Na drugom video snimku ćemo videti i rezultate patine na bronzi i bakru:




Nakon što sam nanela patinu, u zavisnosti od efekta koji želim da postignem, ili odstranim višak sa površine nastavkom na rotacionoj mašini, pa onda ujednačim boje krpicom za srebro ili, ako zelim lepe prelive bez jakih kontrasta, koristim samo krpicu. 

Postoji sredstvo koje istovremeno štiti patinu tako da ona mnogo duže traje i polira nakit. To je Renaissance Wax Polish. Koristi nakon patiniranja i to tako što se pusti da deluje 10 minuta, a zatim se ispolira maramicom za poliranje. Tada maramica ne skida patinu, već joj doda lep sjaj. 

Verovatno ćete se pitati: A gde je tu siva boja? Baš negde između plavo-zelene i crne :) Naime, vi ćete imati mestimično sivu boju, ali takodje i plavu i crnu.  Za početak probajte da dodate manje LOS ili da ne zagrejete LOS previše, kako biste mogli stalno da vadite i ponovo stavljate srebro u rastvor.

I na kraju... šta da radimo ako naše sjajno srebro prirodno oksidira i izgubi sjaj? Jednostavno zagrejemo do vrenja čašu vode i unutra dodamo kašiku sode bikarbone. Stavimo komad nakita unutra i pustimo da vri dok srebro ne povrati svoju boju. Pažnja: određeno kamenje ne sme da vri, proverite vaše drago i poludrago kamenje na MOHS skali. Nakon što izvadite srebro iz sode bikarbone, primetićete da srebro nije sjajno, nego beličasto. Krpicom za glancanje metala povratićete brzo sjaj. Ako nemate, pokušajte sa krpicom za stakla (naočari!) 


Patiniranje je uključeno u moju radionicu  "Osnovne tehnike izrade nakita od srebrne gline", kao i u privatne časove u Ljubljani, i verujte, veoma mnogo menja ceo koncept! Pogledajte sliku kantice koju sam radila po porudžbini:


                                                   Bez patine


Patinirano

Nadam se da ste uživali u ovoj lekciji o patiniranju :)

Milica


Нема коментара: