понедељак, 23. август 2010.

Lampwork u Firenci

Mesec ipo dana je prošlo od poslednjeg članka koji sam napisala na blogu. Bili smo na odmoru na Korziki, da bismo nastavili putovanje prelepom, nezaboravnom Provansom i završili u Beogradu. Zaim smo se vratili u Ljubljanu da bismo malo pojurili majstore koji su nam u međuvremenu (kao!) renovirali kupatilo i WC :)

A onda sam otisla na petodnevni kurs lampwork tehnike u Firencu. Dugo sam čekala na termin kod poznatog lampwork majstora Tima Jamesa, koji pravi fantastične perle i čiji su klijenti dizajneri nakita modnih kuća Dior, Chanel, Escada, Ferragamo. Jedan učenik je otkazao i Tim mi je poslao mail da postoji slobodno mesto. Zašto da ne? A usput ću posetiti grad koji čuva vekovne umetničke zapise.

Kurs je bio veoma naporan, radili smo svaki dan od 9h do 13h, pa od 15h do 19h. Po mojoj zelji, akcenat smo stavili na "organic lampwork beads". To je tehnika koja mi se jako dopada. Radi se sa mat staklima, pigmentima, srebrnim, bakarnim i zlatnim folijama. Naravno, prvo sam morala da naucim kako da dobijem osnovne oblike, kako da nadjem savršeni balans za perlu koja se vrti u vatri. To je zaista zanat, mnogo složeniji nego što sam pretposavljala, kao i svaki sa vekovnom tradicijom izrade.

Evo prvih perli koje sam uradila. ovde su samo neke, Tim treba jos da mi posalje pa cu dodati:
Ovo je bilo jedno divno putovanje i moze se reći da je dotakao svaki aspekt moje licnosti: učenje ove divne tehnike, posete muzejima i uživanju u umetničkim delima koje sam imala priliku samo na net-u ili TV-u da vidim, obilazak katedrala, palate porodice Mediči, Boboli vrtova... moram da izdvojim tzv. Umetničku četvrt, u kojoj umetnici imaju svoje radionice, u kojima nastaju prava čudesa:

Ručno oslikane stare mape na kožnim torbama:


Radionica starih mapa:
 Pribor za kaligrafiju, u kojoj takodje mozete kupiti prelepo ispisane pesme poznatih pesnika i prodavnica sa raznim predmatima izradjenim i oslikanim u tipičnom stilu Toskane:

I na kraju ja u Timovoj radionici;

8 коментара:

Love Leyla је рекао...

Mislila sam da nisam neki veliki ljubitelj stakla, ali ove tirkizne perle na trecoj fotografiji su prepredivne!!!

Divno je sto imas mogucnosti da se usavrsavas i na drugim poljima (za glinu si vec majstorica :)). Nadam se da cu i ja tako jednog dana prestati da budem samouka :)

Renata је рекао...

Super, da si se lahko udeležila takega tečaja pri priznanem mojstru! Verjamem, da si se ogromno naučila. Že te prve perle iz delavnice so fantastične - tiste turkizne in zadnja v zemeljskih tonih. so mi res prelepe.

zabica67 је рекао...

Šta da kažem - WOOOOOOOW! Šta god dodirneš, pretvori se u bajku!

K је рекао...

Milina, tele tvoje perle. In doživetje ... da ne govorimo.

dolly је рекао...

I meni se jako dopadaju tirkizne perle, svaka cast, samo napred, u nova saznanja!

Ana @ Ana na S је рекао...

Čudovito!!! Prva perla me je popolnoma navdušila. Na spisek želja je prišel še ta tečaj :D

Jana је рекао...

Čudovito, da se ti je uresničila želja, da si odšla na tečaj k tekšnemu mojstru. Že prve perle so naravnost fantastične.

Unknown је рекао...

ovi svi perle je neverovatno simpaticne :) bravo!
a to, sto radite ot srebra - to je super!