четвртак, 27. мај 2010.

FESTIVAL BOJA

Ovih dana sam radila na komadima nakita koji uključuju više tehnika, od osnovnih do srednje naprednih konstrukcija, kao i rad sa dvokomponentnom smolom (resinom).  Što se tiče dizajna, nešto potpuno novo za mene :)  Želela sam da unesem vedrinu ne samo bojama, nego i dizajnom. Malo osmeha, prirode, primesa elegancije i evo šta je nastalo:

Prvo da pokažem kako izgledaju šuplje, nepečene konstrukcije. Kod ovakvih komada moramo strogo da vodimo računa da je pre pečenja sve savršeno ispoliramo.  Videćete da je ponegde razmak između dekorativnih elemenata jako uzan, pa ih je teško podjednako ispolirati nakon pečenja. 

Ovakvi komadi zahtevaju veoma pažljivu obradu, kao što rekoh, najmanja krivina od samo 1mm može da poremeti nivo nanetog resina i da nam pokvari ceo komad koji smo tako dugo radili. Verujte da sam i mini libelu  uključila:)) Prvo sam ispekla komade na propisanih 650 stepeni, međutim, kad sam krenula da ih obrađujem, videla sam da je metal mekan i da neće biti otporan na udarce i ogrebotine. Zato sam ponovo ispekla na 750 stepeni i dobila mnogo jače, otpornije površine, a obrada metala je bila dosta lakša. Alat za obradu metala je mnogo teže grebao srebro i ostavljao tragove. Usput sam testirala temperature i ustanovila definitivno da ne može sve da bude pečeno na istim. Kao i uvek, pokazalo se da znanje empirijski stečeno  ima neprocenjivu vrednost. 

Prvo je nastao medaljon u koji sam ulila smolu bojenu tirkizno plavom:

Zatim su nastale ove slatke minđuše, u inat onima koji veruju da je pink boja odraz kiča :)))

Onda mi je dosadilo da koristim obične boje, pa sam posegla za začinima. Moj muž sa nakratko jako obradovao, međutim, oduševljenje je brzo prošlo nakon što je uvideo da ipak neću kuvati :)) Naravoučenije: nikad ne podcenjujte kulinarske đakonije u službi umetnosti :)) Za izradu ovog medaljona koristila sam malo braon boje, papriku i mleveni biber. Šteta što slike nisu uspele da dočaraju prave boje i prelive. Unutra se baš vide zrnca, mnogo lepo izgleda!


I za kraj, ovaj komad koji izgleda jednostavo, ali iza koga stoji rad, red i disciplina. Mogu da vam kažem da mi je najviše problema zadao :)) 
Baš zato sto je sveden, linije moraju da budu besprekorno ravne i dobro obrađene. Svaka mikro greška izgleda skandalozno :)) U ovaj veći deo sam ulila boju, a u onaj manji sam dodala... pogađate: papriku :) O


Na kraju sam ispolirala pastom za sjaj i protiv oksidiranja, što uvek i radim kada ne patiniram srebro. 
Nadam ste da ste uživali sa mnom u ovom izveštaju o novim avanturama :))

4 коментара:

Hali је рекао...

Prekrasno, vsi so mi všeč, zadnji je kot ognjeni zublji...

Milica Bubanja је рекао...

Hali, hvala :) Ja, zadnji je simbol naravnega elementa: Ogenj.

Sonja је рекао...

Super novo odkrito področje. Vedno rada preberem postopke, čeprav jih ne bi znala uporabit. Še manj s pomočjo napisanega kaj takega ustvarit :)
Pink uhani so pa najlepši :))))) Kak kič neki.. čista lepota, sploh na zagoreli koži :)

Nena3110 је рекао...

Uvek novo i sve lepše i lepše, više me ne možeš iznenaditi, očekujem da napreduješ sve bolje i više.
Čestitam, sjajna si !