субота, 20. фебруар 2010.

Tajanstvena priča

Fan epske fantastike je konačno proradio u meni. Proizvod je mala kolekcija nakita, koju sam nazvala "Tajanstvena priča"

Kombinovala sam jake elemente koji bi trebalo da izgledaju kao da su posle mnogo vekova, nekim cudom, iskopani ispod nekog starog dvorca i stigli pravo u naše ruke.

Recimo, ove naušnice su mi naročito zanimljive i mislim da su skroz uspele da izraze moju nameru :) Kao da su obe odlomljene sa nekog srednjevekovnog artefakta, izbrušene i pretvorene u nakit.


Ovaj medaljon izrađen je od dva kruga, s tim sto je deo koji se nalazi iza slova ravan, dok je krug sa slovima blago izvijen. 

Želela sam da predstavim vreme u njegovom pravom smislu, koje kruži, koje se ponavlja, koje se dešava i sada, ovde, ali i svuda u Univerzumu. Kako se staro vraća i  postaje novo. 








Ovde sam kombinovala arapsko pismo u centru sa vizantijskim. Opet vreme! Istorija koja se ponavlja, vere i narodi koji se prepliću, spajaju, prenose svoju kulturu, odaljuju i ponovo stapaju... i svakim tim susretom, radja se nešto novo, rađa se budućnost.





Ove su mindjuše ženstveno - viteške :) Tako ih je opisala moja drugarica. Svaka je izrađena od dva oblika suze, s tim sto nisu fiksirani jedan za drugi.

 Oba dela su malo izvijena unazad.

Veća suza poseduje motive isprepletanih grana, mnogo me podseća na zamak Trnove Ružice :) Manja suza je gravirana starim pismom.







Ovaj medaljon je izrađen od cetiri srebne ploče. Najveća, ova koja predstavlja pozadinu, gravirana je vizantijskim pisnom. Iznad je ravna ploča, vez motiva. Za ram sam koristila lepu teksturu jute, mislim da se savršeno uklopila. Srebrni deo koji se nalazi u ramu je blago patiniram, da bi bio u kontrastu sa ostatkom medaljona i njen glavni deo. Na arapskom je ispisano "Veruj u čudo i čudo će se desiti"
 




Eto, nadam se da ste uživali u mojim novim komadima nakita!!! Ja verujem u čuda, a vi?

9 коментара:

Nena3110 је рекао...

Mima, divni komadi i kao da su zaista stari dve tri hiljade godina!
I to arapsko pismo, gledajuci fotke, mislila sam da si imitirala, tek kad procitah post do kraja vidim da to stvarno pise, pa to je cudo.
I ja verujem u cuda, da, verujem.

Mojca је рекао...

čudovita sporočila in fantastična izvedba... v resnici tvoj nakit popelje nekam nazaj, v preteklost, k skrivnostim in patini časa...
vsi komplimenti.

Rada је рекао...

Ma kakva "tajanstvena priča", Milice, ovo je "čudesna priča"!!! Ja koja ne volim da nosim nakit, pokupila bih ti sve ovo, samo da gledam! Jednom rečju, fascinirana sam...ali ti to već znaš:-)

Dana је рекао...

P r e d i v n o!
Volim "staro" srebro,a u potpunosti si uspela docarati deo iz prica epske fantastike (ciji sam fan i ja :)! )

Dasha ♥ је рекао...

Bravo,Milice!
Tvoj nakit je divan i neponovljiv,a novi komadi-bozanstveni...skroz po mom ukusu...
meni,licno,najzanimljivije su mindjuse koje su napravljene od dve suze,ali mene jako podsecaju i na dva lista...divne...

SilverJewelry је рекао...

Teško mi je reći što mi je najljepše jer sve što si napravila sve je posebno na svoj način. Radiš prekrasan nakit.
Pozdrav!

decomondo је рекао...

Vreme... kakva divna tema! Nikad ga dosta za ono sto covek voli a strasno sporo protice dok ne dostignes san. Okrugli medaljoni su prelepi: fascinantni, misteriozni i inspirativni.
Komplimenti.

lindolina је рекао...

Neki dan sam vidila post, fotografije nakita. Još uvik znam pogledat fotografije i divim se. Kao da je nakit star ne znam koliko stotina, tisuća godina. Jako volim vidit tako nešto.

Анониман је рекао...

Prelep ti je nakit, odusevljena sam. Jako bi zelela da imam ovaj medaljon na kom pise "Veruj u cudo i cudo ce se desiti". Gde moze da se nabavi tvoj nakit?