понедељак, 23. мај 2011.

Metalsmith - moj prvi nakit

Juhu, danas je poseban dan! Pre par godina, počela sam polako da kupujem alate za metalsmith. Metalsmith je, u prevodu, kujundžijski umetnički zanat (Mane kujundzija - Zona Zamfirova, sećate se?) Metalsmith ukljućuje mnogo tehnika, kao što su granulacija, cizeliranje i filigran, graviranje, tehnike topljenja, tehnike hladnog i vrućeg spajanja metala. Tako, kupovala sam i srebrnu zicu, srebrne ploče raznih debljina, bakarne i bronzane ploče. Ali, iz nekog razloga, plašila sam se sama da počnem. Plašila sam se važnog alata: testere. Sklona sam povredama i to samo zato što ne umem da stanem kada sam umorna. 

Najzad, rešila sam da počnem i kupila sam komplet "Learn to saw" čiji je autor vrhunski majstor i umetnik Thomas Mann. U kompletu, koji košta 55$, dobila sam sve za sečenje metala: testericu, komplet nožiča za testeru, podlogu za testerisanje, uzorke, komad bronze (dovoljan za thi komada nakita!), plastike i drveta. I najbitnije, DVD od 60 minuta, gde ovaj fantastičan umetnik pokazuje kako se seče. Prvo, on crta na tabli testericu, nozeve, pokazuje kako zupčanici deluju, uči nas o tome koje nozeve da koristimo za različite vrste i debljinu metala. Zatim ide praktični deo, gde nas uči kako da sečemo. Od njega sam, pomoću ovog videa, mnogo naučila i kao instruktor, o tome kako ljudima što jasnije grafički prikazati proces rada. Mogu da vam kažem da vredi svaki dolar, jer čovek zaista drži tehniku u malom prstu i zna o čemu priča.


Dakle, malo sam vežbala na bronzi i bakru. Noževi su pucali, ja sam nastavljala :) Na kraju dana, uspela sam da napravim jako mnogo, i mogu da vam kažem da sam baš ponosna na sebe što sam izradila koliko toliko nosiv nakit iz prvog pokušaja. Tog dana, prvi sam put patinirala bakar verdi green patinom i patinirala bakae brenerom, prvi put sam probala "riveting" tj. nitnovanje, teksturisanje metala lupanjem čekićem po metalnoj ploči. Naravno, oba su komada nakita sa greškama, tako da ću ih sa zadovoljstvom zadržati za sebe :) Volim rustikalni izgled, pa sam tako i formirala metal. Ali tehnološki nije dovoljno kvalitetno, po mojim "picajzlerskim" merilima :))

Prvo je nastao ovaj komad koji će postati narukvica kada budem dobila poručenu bakarnu žicu da napravim alke. 


Ovo je kombinacija tri metala: prva ploča, spreda, je bronzana. Ploča iza, koja se vidi u prorezu srcolikog oblika je bakar i ovo malo srce je sterling srebro. Ovo što vidite sa sve četiri strane, su srebrne tube, koje su isečene testerom i lupane dok ne se ne rastave sa obe strane, držeći čvrsto obe ploče. Istovremeno, dobila sam četiri rupe kroz koje će ići alke. Pogledajte samo patinu! Bakar sam patinirala tehnikom zagrevanja, pa je dobila lepu, toplo narandzasto - crvenkastu boju. Bronzu sam patinirala drugom patinom, pa sam skidala malo tako da ostanu olupane rupice tamne. Na kraju, u sredini je uzdignuto srebrno srce, koje je takođe nitnom pričvršćeno za bakarnu podlogu.

Ove nitne su mi se mnogo dopale. Mogla sam sve ploče da zalemim i brenerom, ali eto, to nije interesantno za eksperimentisanje, već koristim lemljenje u svom radu sa srebrnom glinom. Dakle, smislila sam da napravim prsen gde ću tri metala da spojim nitnom. 

Prvo, isekla sam srebrnu ploču za bazu mog prstena. Srebrnu ploču morate dobro da obeležite i precizno da sečete da ne biste kao ja posle turpijali puno :) 

Ovako izgleda ploča koja je isečena. Pogledajte kako je sa obe strane prelaz dobro isturpijan da kada apliciram pastu za lemnjenje i brenerom zalemim, ostane savršeno spojen.
Ovo je oblik prstena koji odgovara lemljenju. Ne brinite, posle ćete moći da ga ispravite tako sto ćete silikonskim ćekićem lupati oko konusa.


Pasta za lemljenje je postavljenja. Neki koriste flux i sitne komadice metala za lemljenje. Ovaj je proizvod sve u jednom i koristim ga stalno u radu. Netoksičan je, ne sadrzi olovo niti druge štetne metale. Manje posla i jednostavnija aplikacija. Rezultati su uvek bili dobri.

I onda lemljenje. Kad sam završila sa lemljenjem, prsten sam potopila u "pickle" soluciju, koja je netoksična. Ovaj rastvor ukljanja okside bakra koji izbijaju na površinu metala. Pazite ako kupujete ovo, ima raznih vrsta, većina nije primerena za zagrevanje do ključanja na kućnoj ringli! 

U medjuvremenu, patinirala sam ploču od bakra verdigreen patinom, pa sam je onda isekla. Takođe, isekla sam i srebrnu ploču. Sve sam to probušila dovoljno da tuba prodje kroz prsten i obe ploče. Pazite, rupa ne sme da bude šira od tube vrlo tesna, tek da tuba prodje kroz nju.
I onda je počela smehotresna olimpijada :) Lupala sam i lupala teksture više nego što je trebalo :) Kao dete kome daš čekić pa ne zna da stane :) i posle sam se prilično namučila da sve zajedno nitnujem, ali uspela sam, jeeeeeeee!!! 

Ovako prsten izgleda otpozadi:

Ovako od napred:

Rustikalno, nema šta :)


Pazite, patinu uvek morate da zaštitite lakom. Ja sam je malo izgrebala da se vidi ispod i bakar.
Druga stvar o kojoj morate da vodite računa jeste da nije isto da li ćete da koristite za pravljenje osnove prstena ploču debljine 1,2 mm, 1mm i 0.8mm, 07. mm. Kad jednom teksturu počnete da lupate čekićem, obim se prstena povečava (širi) za pola broja. Isekla sam istu dužinu 54 mm x 5mm ploče 0,8cm i 1cm i olupala isto i dobila sam pola broja razlike. Ali, sve to lepo piše u tutorijalima koje sam koristila  da bih naučila ove dve tehnike.


U nastavku, postaviću kratak spisak alata koje sam koristila i nemojte mi zameriti ako su neki izrazi na engleskom, jer ne znam adekvatno da prevedem. 

1. Blok on čelika ili silikona za lupanje metala BENCH BLOCK
2. Iz kompleta Tomasa Mana testericu, noževe i podlogu od drveta za sečenje.
3. Bench peg i Anvil, koji drzi drveni deo iz kompleta Learn to Saw i gore ima metalni deo za lupanje, formiranje metala.
4. Rivetring čekić, koji sa jedna strane ima šiljak za obradu nitni, a sa druge strane.
5. Gumeni (najlon) čekić ili kožni čekić  koji služi da se formira metal a da se ne ošteti tekstura ili da se ne izgrebe.
6. Repousse čekić, čiji je jedan deo ravan i služi da spljoštite metal, a drugi deo je za ovu teksturu, kao tačkice, koju vidite na slikama nakita. Ovaj deo koji je okrugao se takodje koristi da bi se lepo formirale nitne.
8. Rotaciona električna  bušilica  sa nastavcima  koju inače koristim za rad sa srebrnom glinom, za poliranje, smirglanje, bušenje rupica... ovo je alatka must-have :) Pre nego što probušite rupu na matalu, nekom iglom napravite malo udubljenje da vam bušilica ne bi otisla na jednu stranu i oštetila metal.
11.Pasta u injekciji za lemljenje (imate easy, medium i hard, ja kostisim easy i medium, najviše easy)
12. Opcija koja če vam ubrzati i olakšati nitnovanje jeste skupo, ali je zaista korisna alatka za formiranje i obradu metala, za mnoge tehnike.


Kako sam naučila?
1. Learn to Saw - sve o sečenju
2. Riveting - nitnovanje
3. Patiniranje

Imate na you tube mnogo, ali mnogo video tutoriala.
Hvala umetnicima koji svoje znanje dele sa nama nesebično. 

Samo ukucajte "riveting metalsmith", "how to use saw blade for metalsmithing", "metal forming", "patina verdi green tutorial" ili "patina tutorial". Uvek dodajte tag "metalsmith"

Ja sam početnik još, tako da ne mogu mnogo da pomognem, osim da snimim komediju o tome kako mi je sve letelo u vazduh i ispadalo iz ruku :)), ali ću rado odgovoriti na pitanja koja znam iz ovog početnog iskustva, ili vam preporučiti literaturu.

I na kraju, moji utisci. Metalsmith je fizikalija. Nije ni čudo sto su muškarci vrhunski majstori u tome.  Ja fizikaliju, inače, ne volim. Volim modelirajuće mase, volim nežne pokrete. Ali ovo je opuštajuće. Ne znam za ostale tehnike, ali ove koje sam danas primenila su prilično jednostavne, uz malo vežbe i naravno, prvo dobro informisanje. Nastaviću sa radom, sigurno, a već imam ideje kako da kombinujem srebrnu glinu i metalne ploče.

Druga jako zanimljiva tehnika je ECOVANJE. Evocanje je hemijsko graviranje, koristi se u mnogim zanatima. Nagrizanje bakarnih i bronzanih ploča, da bismo napravili reljefne uzorke, izvodi se tako što ploču spuštimo u rastvor ferihlorida. Ovo jedan zanimljiv tutorijal na srpskom jeziku. Medjutim, ovaj rastvor je toksičan i ako nemate način da ga bezbedno odložite, nemojte da zagadjujete životnu sredinu bacajuci ga u vodovodne cevi. Verujte mi, nećete se dobro osećati živeći sa saznanjem da zagađujete životnu sredinu. Znam da svest o tome nije još razvijena u Srbiji i da će neko najverovatnije ipak baciti u WC šolju, ali molim vas, krajne je vreme da se ponašamo civilizovano! Edukujte se o važnosti pravilnog odlaganja hemijskog otpada. Pozovite Ministarstvo za zastitu zivotne sredine i raspitajte se kako mozete da odlozite ferihlorid. On može da se baci, ali mora prvo da se neutrališe. Svaka metalsmith radonica u svetu ukljućuje i edukaciju o zaštiti životne sredine, zato sto se koriste razni rastvori. Pročitajte ovaj tekst.

Ja čekam odgovor od Ministarstva u Ljubljani.

Nadam se da ste uživali u ovom izveštaju.

Do ponovnog kuckanja,
Milica :)








5 коментара:

Анониман је рекао...

OH!!! Ovo je nešto što jaaaako volim i fenomenalno izgleda!!! Baš po mom ukusu! Moje čestitke na prvim radovima, savršeni su (i ništa manje ne očekujem od takvog majstora!)!
Vrlo često umesto da sakupljam nove informacije o PC, pregledam videa koje si pomenula i opčinjena sam nakitom koji se rodi iz jednostavnog komada metala!
Samo napred!

Milica Bubanja је рекао...

Hvala, dokona domacice, koja uopste nije dokona nego vredna :)

K је рекао...

Famozno dobro in to iz prve, strašna si! Jaz že leta govorim, da se bom tega lotila, pa je očitno še prenizko na lestvici prioritet, tako da nisem še nič naredila :D

Rada је рекао...

obožavam te!!!

Rada је рекао...

obožavam tvoj rad, uputstva, nesebičnost da deliš znanje i iskustvo....hvala ti!