среда, 24. новембар 2010.

Masters Registry



Sinoć sam rešila da častim sebe, posle dugog razmisljanja o tome hoću li imati, pored svih obaveza i dvoje dece, vremena da se posvetim školovanju i usavršavanju. Takođe, moj rad je morao da dostigne zrelost, a ja veštinu, da bih se prijavila.

Metal Clay Masters Registry je  međunarodni program koji trenutno uključuje umetnike iz dvanaest zemalja, a ja sam prvi kandidat sa naših prostora. Clanovi Masters Registry su vrhunski majstori. A biti upisan u taj odabrani registar Majstora je prava cast!

Kroz pedeset projekata, ocenjuje se majstorstvo kandidata, kroz pet kategorija:
-Konstrukcija
-Boja
-Materijali (mixed media)
-Metalna glina i drugi metali
-Razno

Nakon što je kandidat izradio prvih 10 projekata, salje ih poštom na proveru. Ocenjuje se, osim tehnike, besprekorne izrade, takodje i talenat  i umetnički elementi. Ako svih 10 projekata zadovolje kriterijume komisije, upisani ste u Masters Registry I i tako sve do nivoa V.

Gledala sam svaki projekt i ustanovila sam da apsolutno nijedna tehnika nije izostavljena!

Konstrukcije od jednostavnijih (ali pogledajte sta je to jednostavno kod njih!) idu ka sve kompleksnijim, da bi se na kraju dodavali i mehanizmi. Recimo, ovo je veoma zanimljiv projekat, prsten iz dva ili tri dela koji se uklapa, sa kamenjem,


Boja ukljucuje dodavanje kamena nakon pečenja, dodavanje više kamenja koje se peče zajedno sa metalnom glinom, tehnika emajliranja brenerom, Bass-Taille emajliranje, Plique-a-jour emajliranje, Resin inlay, dodavanje boje metalu putem tehnike "dry media", zatim pločice sa esperimentima patiniranja sa prilozenim radom od dva lista i na kraju izbor kandidata.


Kroz Materijale se uči kombinovanje metalne gline sa raznim prirodnim i sintetičkim materijalima, aktivna i pasivna saradnja. U prvoj, zajedno sa drugim umetnikom koga sami odaberete, izradjujete komad koji bi trebalo da ujedini dva pristupa, a pasivna saradnja se sastoji u tome da kupite nešto od drugog umetnika: lampwork perla, emajlirani objekat, rad od polimerske gline, itd... i da ga uklopite u svoj rad. Naravno, opet je tu jedan projekt izborni.

Metalna glina i drugi metali podrazumeva kombinovanje sa zlatom, zlatnim premazom, zlatnom folijom, čelikom, bakrom, belim metalima, nađenim objektima, metalnim komponentama, kao i testove i eksperimente.


Na kraju, kategorija Razno vodi nas kroz talismane, religijske objekte, izrade pečata, metal clay papira, kutijica, testove u kojima je tačno zadato koliko gline sme da se koristi, izrada obrazaca, minijatura prema nekoj vec postojećoj, mehanizmi, objekat razlicitim načinima zatvaranja.



Pozelite mi srecu u ovoj novoj avanturi !!!

9 коментара:

Sonja је рекао...

To je to :) To enostavno moraš it.
Verjamem vate in v tvoj talent.
Včasih enostavno moraš narest kaj samo zase. Še posebej, če je nekaj tako posebnega.

Sandra Z је рекао...

Fenomenalno! Puno sreće i zabave želim na ovom fantastičnom putovanju kroz umjetnost izrade nakita.

Creatissimo је рекао...

Želim ti še več čudovitih in posebnih izdelkov! - mislim, da ti je program pisan na kožo! Srečno!

Tika је рекао...

Ne dvomim da ti bo uspelo!
Moraš iti!

Milica Bubanja је рекао...

Hvala veliko na podpori!!

anima.art је рекао...

Čestitam! Puno sreće i uspeha!

bluffy је рекао...

E pa svaka ti čast ! Sigurna sam da ćeš sa takvim talentom doći do V nivoa. Stvarno ti želim da uspeš, jer ti radiš srcem :)

K је рекао...

Veliko sreče in VELIKO UŽIVANJA!

Renata је рекао...

To pa je pravi izziv! A ne dvomim v tvoj talent in sem prepričana, da boš naredila super izdelke. Mislim, da si se zares našla v srebrni glini in v njej prav uživaš. Srečno!!!