четвртак, 8. октобар 2009.

Kako izabrati peć za metalnu glinu?

Konačno sam skupila novac da kupim veliku peć za nakit. Ta peć pruža velike mogućnosti, kako zbog veličine, tako i zbog visoke temperature na kojima može da se peče cak i nakit od prave gline i porcelana. Mojoj sreći nema kraja!!! Evo, smejem se dok pišem ovo, zato sto se pitam kada cu početi da zaradjujem od prodaje nakita, konačno - do sada sve samo ulaganja i ulaganja :)

Ova peć je američke proizvodnje, prilagodjena evropskoj struji i utičnici, Paragon.
Odlučila sam se za peć koja se otvara sa gornje strane, Paragon Caldera, sa dodatnom fiokom za lampwork perle i ovako izgleda:


Kao što vidite, ovo je peć za sve - za keramiku, porcelan, srebrnu, bronzanu i bakarnu glinu, emajliranje, a ovo što vidite u donjem delu, kao fioku iz koje vire metalne šipke, koristi se za perle od stakla (otkud znam šta će da mi padne na pamet jednog dana da radim!) Tu se tek izradjene perle lagano hlade. Sa tom fiokom, peć razvija temperaturu od 1095 stepeni. Kada se fioka izvadi, a vratanca zatvore, maksimalna temperatura koju ova peć postiže je 1295 stepeni.

E, sada, nakon što sam se pohvalila, da napišem malo o tome kako izabrati peć za metalne gline!

Uglavnom, svaka peć koja postiže 900 stepeni je dobra. Koliko sam se ja informisala i čula od USA članica sa moje grupe, ako na vašem tržištu ne postoji specijalna peć za metalnu glinu, poslužiće bilo koja brza laboratorijska peć.

Srebrna glina je najlakša za pečenje. Slow fire serija Art Clay Silver, prema uputstvima proizvođača, peče se na 650 stepeni oko pola sata. Kada kažem pola sata, mislim na vreme od kada peć postigne željenu temperaturu, pa dok je ne isključite. Međutim, ljudi koji se ozbiljno, godinama bave izradom nakita od metalne gline kažu da to nije dovoljno. Oni peku svoju glinu na 800 stepeni i peku je po dva sata. Tada je metal mnogo otporniji i jeste da se više skupi, ali je zato manje porozan, što olakšava šmirglanje, poliranje i patiniranje.

Umetnici koji rade sa metalnom glinom vole peći koje se otvaraju sa prednje strane, kao što je moja bivša peć Art Clay super petit, koja je manjih dimenzija - ali dovoljno velika da može odjednom da peče četiri komada nakita. Umetnici koji se bave izradom nakita od stakla i emajliranjem metala, takođe vole peći koje se otvaraju sa prednje strane, zato sto mogu lako da izvade vruć komad iz peći. Ne zaboravite da je emajliranje jako zahtevan proces i da samo 20 sekundi deli uspeo rad, dobro istopljene emajle od prepečene, uništene teksture!

S obzirom da je metalna glina materijal za pravljenje manjih komada, ovo je više nego dovoljno!


Sa njom dobijate i komplet za rad, koji možete videti na slici.
Ovo je peć odličnog kvaliteta, koju uvek možete poneti sa sobom gde god da putujete - što nije ni čudo, s obzirom da je japanske proizvodnje i da su je pravili proizvođači srebrne gline.
Unutrašnje dimenzije su 85x120x60 mm, što je, verujte mi, savršeno za metalnu glinu!
Veoma je laka za korišćenje, ima dve brzine zagrevanja, "LOW i HI heating rate". LOW program se koristi kada pečemo komad šupljeg oblika, kao što je perla. Unutar perle od srebra, nalazi se "cork clay" ili glina od plute. Pluta mora da sagori polako. Peć razvija temperaturu do 1000 stepeni, znači da je pogodna i za emajliranje, fuziju stakla, kao i za keramiku koja se peče na nižim temepraturama. Ja sam je imala neko vreme i bila sam jako zadovoljna!

Druga omiljena peć kreativaca koji rade sa metalnom glinom je Paragon SC-2 i SC-3 serija. Ove peći razvijaju temperaturu do 1095 stepeni, ali verujte, ono što možete da uradite na 1095, takodje možete i na 1000.

Paragon SC-2 i SC-3 izgledaju ovako:

Model sa prozorom:

Model bez prozora




Ove peći imaju takodje i modele kojima je dodata fioka za perle, ali sada pričamo o pećima za metalnu glinu.
Unutrašnje dimenzije SC-2 serije su 199 x 204 x 145, a SC-3 ima i veći model.

Ukoliko na vašem tržištu ne postoje specijalizovane peći, možete koristiti i brze laboratorijske peći. Za razliku od keramičke mase (gline!), koja treba da se peče dugo i da se greje sporo, metalnu glinu pečemo tako da u roku od 10 minuta postigne maksimalnu temperaturu ili u roku od 20 minuta, ako pečemo komade sa glinom od plute. Troškove struje nećete ni primetiti, ovo su male peći, koje troše kao i pegla. Bar ja nisam dobila veći račun ovih meseci.

Bilo bi dobro da se raspitate da li na vašem tržištu postoji proizvođač peći za fuziju stakla. Nemojte samo da zaboravite da se staklo topi na nižoj temperaturi i da vama treba peć koja može da postigne minimum 900 stepeni, kako biste mogli da pečete ne samo srebrnu, već i bakarnu i bronzanu glinu. Peć se, u suštini, nikad ne programira da peče punom nagom, česta upotreba maksimalne temperature koju razvija peć može da dovede do toga da se vremenom pregreje i da 800 stepeni više ne bude 800, već 820, 850. To nije dobro, naročito ako pečete, recimo, minđuše koje imaju udice od sterling srebra. Sterling 929. se topi na nižoj temperaturi i može da se istopi u peći. Niko ne voli uništeno srebro, koje posle može samo da proda po gramaži zlatarama :)

Ja sam kupila peć koja se otvara sa gornje strane, kao klasične peći za keramiku zato što, jednostavno, nije bilo modela koji postiže tako visoke temeprature (1295C), a mislim da imam već dovoljno iskustva da mogu da je koristim.

Za sada toliko. Rado ću odgovoriti na sva vaša dodatna pitanja u vezi sa odabirom peći. Ovo mi je treća peć i kad se radi o velikoj investiciji, naravno da moramo sve dobro da proučimo, pa sam tako pročitala sve što sam našla na Internetu, konsultovala se sa iskusnim "metalcima" sa moje grupe i imam već neko iskustvo :)

Hvala što me čitate :)

6 коментара:

Sonja је рекао...

Uhhh, tole bom pa enkrat v miru prebrala in poskusila razumet ter si zapomnit za čas, ko bi me tole zamikalo :) Najprej pa me čaka še veliko poskušanja s polijem.
Komaj čakam tvoje nove izdelke.

Renata је рекао...

O, tole pa je naložba. Bravo!

Tudi jaz komaj čakam nove umetnije.

Milica Bubanja је рекао...

Hvala ker obuskujete moj blog, zelo me veseli da berejo tudi slovenke. Ko se naučim slovensko še boljše, pisala bom tudi v slovenšini.

Drugač pa če nekaj ne razumete, lahko mi pišete na mail :)

Nena3110 је рекао...

Mima, divno je sto nas ucis necem novom, ali ja volim da vidim novi nakit!
I tebe bih volela da vidim!

Donda је рекао...

Draga Milice, malo je reci da mi se sve ovo jaaako dopada i da mi je uzasno primamljivo.Najveci problem je kao i za sve, a za nas u Srbiji posebno, plasiranje i prodaja ovako izradjenog nakita.Ne mogu, a da te ne pitam kolika su pocetna ulaganja i sta je sve za taj pocetak potrebno.Trebaju mi bar grube cifre.Takodje me interesuje jos jedna stvar, da li se glinom mogu oblagati neki materijali, tj. posrebriti? Npr. uradi se figurica u fimu, ispece, a potom se oblozi srebrnom glinom?da li se srebrna glina moze peci u nekim drugim pecima, npr. zubarskim ili keramickim? Eto, ako ovo nije suvise pitanja, volela bih da mi odgovoris.Hvala ti !

Milica Bubanja је рекао...

Neno, hvala!!!

Donda, upravo si mi dala ideju za novu temu na mom blogu, pa očekuj uskoro odgovore :)