понедељак, 13. јул 2009.

Potraga za savršenim pečatom (prvi deo)

Ako niste primetili do sada, graviranje je moja strast! Verovatno sam u prošlom životu žigosala robove (crni humor :) ) Znam da postoje gotove, prelepe teksture za polimersku masu, das masu ili srebrnu glinu, ali nekad, jednostavno, to nije dosta! Pre ili kasnije ćemo poželeti sami da napravimo teksture, prema našoj skici ili nekoj ilustraciji koju smo našli na net-u. Zato postoje razni načini, problem je u tome što je svaki ograničen, pa koristim u radu više metoda. Dole sam pisala o masama za izradu kalupa a sada cu postaviti uputstvo iz dva dela, prvi deo je već poznata tehnika u kojoj se koristi linoleum i komplet nožića za rezbaranje, modifikovana. Drugi deo, koji ću opisati kasnije (danas ili sutra, radim na tome), je jedna nova i prilično nepoznata metoda na našim prostorima, koju sam pročitala na jednom blogu i rešila da probam.

Dakle, ovako... materijal i alat za rezbaranje možete da kupite u Hobi prodavnici, recimo, ja sam komplet noževa kupila u hali Pinki, u Zemunu. Komplet nožica je oko 10 eura + linoleum, koji je jeftin.

Slika svega što vam je potrebno:


1. Obične makaze, ali da su oštre.
2. Držač za nožiće sa kompletom nastavaka (obavezno pogledajte da li ima "V" nastavak!).
3. Prozirni papir, ja koristim običan papir za pečenje kolača.
4. Olovka sa jakim, crnim otiskom.
5. Blokovi za obradu pečata, tj. linoleum.

Pažnja: Ovde kupujem deblje i mekane linoelume, ne one obične za pod, zato sto se lakše "ljušte" i deblji su. Ivana ih je koristila, sa odličnim rezultatima!

Dakle, evo kako ide proces:

1. Na masnom papiru nacrtajte šta želite!


2. Obrnite papir i precrtajte, tako dobijete sliku u ogledalu "Mirror image".


3. Ok, crtež je gotov, a sada prislonite na linoleum stranu sa slikom u ogledalu, čvrsto držite i prstima trljajte kružnim pokretima po površini papira (pazite da se ne pomera!)


4. Evo kako izgleda preslikano na linoleumu


5. Sledeće slike će Vam prikazati kako se započinje i završava proces rezbarenja. Biće Vam potrebno malo vremena da izvežbate ruku, tako da dobijete jasne linije - setite se samo u školi kako ste uspešno radili linorez tehniku!



Evo kako izgleda gotov pečat! Sada ga operite da ne biste preneli na glinu boju od olovke.


Napomene:
1) Ovi se pečati koriste i za štampanje po tekstilu i papiru. Jedino je potrebno da napravite obrnuti raspored visokog i niskog reljefa. Znači, ako želite da vam ostane otisak cveta, izgulite sve oko cveta, a konture cveta ostavite tako da bude u visokom reljefu.
Evo, pogledajte ovu sliku sa crnom bojom, koja treba da bude otisak na tkanini:


2) Kada rezbarite, ne očekujte da će vam prvi put biti savršeno! Morate da vežbate i da naučite, što je najbitnije, pod kojim uglom da držite ruku, kao i koliko duboko da gulite linoleum. Ako preduboko gulite, postoji velika mogućnost da će ostati glina zarobljena unutra, posle je čišćenje nezahvalan posao!

3) Obavezno premažite pečat nekim uljem, ja koristim maslinovo, da bi se posle lepo odvojio od gline.

4) Komplet za rezbarenje: Najviše koristim "V" nožić. i jedno tanko "U". Ako ga uopšte nađete, "V" sigurno dolazi sa kompletom. Problem je u tome sto, kad se radi o malim pečatima, logično i reljef treba da bude tanak. Evo kako izgledaju ti nastavci:


Najviše se koriste prva dva. Ostali se koriste kod pečata koji se rade za tkanine ili čestitke, kad treba brzo da se skine veća površina oko motiva, tako da ostane samo motiv. Zapamtite, kod utiskivanja u glinu i polimer, nama treba cvet da bude na visokom reljefu, pa ćemo ljuštiti samo konture, tj. linije cveta, a pozadinu ostavimo takvu kakva jeste.

Eto, toliko za sada, nadam se da sam Vas inspirisala da svoje ilustracije prenesete na glinu, tekstil, das masu, papir, itd, itd...

Proučite malo blog u kome je skoro sve urađeno ovom tehnikom!

8 коментара:

Kristina Kecman је рекао...

Savrsen post!!! Bravo Milice!

Danijela је рекао...

Hvala ti sto svoje iskustvo nesebicno delis sa nama.
Odlican post,kao i vecina na tvom blogu.

Milica Bubanja је рекао...

Kristina, Danijela, hvala sto citate to sto pišem :)

Little Glory је рекао...

Milice!Uvek se obradujem tvojim postovima! Jedva cekam sledeci, onda cu odluciti na koji nacin da radim pecate za svoj nakit :) Ti si jedno divno bice koje nesebicno deli ono sto zna!

Renata је рекао...

Milica, tole si zelo lepo razložila.

Hvala, ker nesebično deliš svoje izkušnje z nami. Super si!

Milica Bubanja је рекао...

Renata, hvala ker bereš moj blog, zaradi Vas pišem :)

MA-MI је рекао...

Živijo, prvič sem tukaj. Krasne stvari delaš in prijazno deliš izkušnje z nami. Jaz namesto linoleja uporabljam adigraf, je malo dražji, a se veliko lažje oblikuje kot linolej. Z njim sem naredila kar nekaj štampiljk. Lp, Maja

Milica Bubanja је рекао...

Ma.mi, hvala ker si obiskala moj blog. Kaj je to adigraf? Jaz sem kupila nekaj v Prometeju, zelene barve, kot linolej, samo je lazji za oblikovanje. Ali je to adigraf?