среда, 15. јул 2009.

Potraga za savršenim pečatom (drugi deo)

Malo kasnim sa postavljanjem drugog dela, nisam mogla da postignem :(

A sada na posao: u ovom delu biće govora o sve popularnijem materijalu, Fotopolimeru. Radi se o izradi veoma preciznih tekstura koje je nemguće postići pomoću dole pomenute tehnike, u prvom delu posta o savršenom pečatu. Da vam malo približim pojam: radi se o modifikovanoj verziji koja se koristila za sito štampu, a koja reaguje na UV zrake.

U čemu je prednost ovog materijala?
-Jeftiniji je od kupovine gotovih tekstura za polimersku glinu i metalnu glinu.
-Sve što ste zamislili, što možete da nacrtate rukom ili pomoću programa za grafiku,
možete da prenesete na bilo koju modelirajuću masu.
-Možete da prenesete tako precizno, da to budu i slova, nečiji lik...

Oprema:
-UV lampa nije nešto što je potrebno za pravljenje ovih pečata- nemojte trošiti novac uzalud! Kao i UV resin (eto ideje i za UV smolu!), dovoljno je da film izložite 90 do 120 sekundi suncu, a kad nema sunca, samo kupite UV sijalicu od najmanje 75 w, koja odgovara bilo kom grlu. Ja sam je našla u prvoj prodavnici rasvete. Jača je od bilo koje lampe za gel za nokte, koje su obično slabe, 36w, a da ne pričamo o ceni, sijalicu sam platila samo 4 eura!

-Za izlaganje fotopolimerskog filma UV zracima, biće vam potrebno:
-Šper-ploča, 10 cm x 10 cm
-Običan sundjer debljine 1 cm, takođe 10x10cm
-Staklo, 10x10cm, debljine oko 2 - 3 mm (svejedno!)
-4 štipaljke, koje ćete naći u prodavnicama za kancelarijsku opremu.
-Četka sa plastičnim, mekanim iglicama ili bilo koja četka koja neće biti pregruba.
-Najzad, fotopolimerski film. Cena paketa sadrži 4 ploče, svaka po 5 cm x 8 cm, košta oko 8 eura.
Ako pravite nakit, od toga pakovanja možete napraviti i do 8 pečata, po ceni od 8 eura - 1 euro po pečatu je zaista niska cena! Postoje i veće dimenzije, naravno.
-Transparentan papir za štampanje. Obratite pažnju, ako imate inkjet stampač, tražite od prodavca transparentan papir za tu vrstu štampača.

Sada u akciju:
Napomena: slikala sam nakoliko tekstura u toku celog postupka, nemojte da Vas to zbuni, samo pratite proces.

1. Nacrtajte šta želite, pa skenirajte. Ako radite sve u programu za grafički dizajn ili obradu fotografija, ili se odlučite za neku od slika sa net-a, nema šta da se skenira. Otvorite željenu sliku u programu. Izaberite da bude "odraz u ogledalu" ili "mirror image". Slika MORA da bude u crno- belim tonovima, ne sivim, ne nijansirana, ovaj materijal reaguje samo na crnu boju. Znači, odaberite kad i ako skenirate "scan black and white image" ili posle, kad štampate, naredite štampaču da štampa "black and white" i "jaku štampu", a većina ima program "transparency paper". To izaberite.

2. Odštampajte odabranu sliku na transparentnom papiru, ali pre toga obeležite papir nekim slovom u uglu, da znate koja je strana papira lice, a koja naličje.


3. Sada izvadite iz crnog papira (pogledajte sliku gore!) jedan od fotopolimerskih filmova. Isecite ga na dva dela, u zavisnosti od veličine slike. Smesta vratite ostatak filma u crnu foliju! Ovo je jako bitno, film koji ne koristite mora da bude sve vreme u crnoj foliji, jer reaguje na svetlo i može da se ošteti. Videćete da fotopolimer ima zaštitnu foliju - skinite je!

4. Sada poređajte ovako, kao na grafikonu, ovaj postupak radite unutar stana, dalje od UV zraka:


5. Sve to stisnite pomoću štipaljki, ovako treba da izgleda:

Moraću da ponovim, zato što sam i ja istu grešku napravila: Na sunđer postavite fotopolimer film tako da vam onaj deo sa koje ste skinuli foliju bude nagore, da bude lice uz lice sa štampom na transparentnoj foliji.

6. Kad ste sve ovo uradili, prislonite Vaš komplet za izlaganje UV zracima uz sebe i izađite na sunce. Veoma je bitno da uzmete neku štopericu ili digitalni sat. Izložite sunčanim zracima fotopolimer! Šta se sada dešava? Sve što je na transparentnom papiru crno, zaštićeno je od UV zraka i prema tome, neće odreagovati. Sve što je prozirno, biće izloženo dejstvu UV zraka.
Kao proizvod toga, sve što je crno, kad završite sa pečatom, biće u niskom reljefu. Dobro zapamtite ovo, jako je bitno da znate pri samoj obradi slike, šta želite da postignete! Znači - crno je uvek na pačetu uvučeno.
Dakle, cela filosofija se svodi na to da ce vam kroz providnu foliju, u reakciji sa UV zracima, taj fotopolimer postati tvrd, a ovo što je pokriveno crnom bojom, ostaće mekano. Kad budete četkali fotopolimer, sa dela koji je bio prekrivem crnom bojom i koji je ostao mekan, moći ćete da uklonite jedan sloj.
Dakle, morate da izložite suncu 90 sekundi fotopolimer film. Ako je slabo sunce, ili mestimično oblačno, 120 sekundi. Ni više ni manje, inače ode mast u propast!

7. Kad ste zavrsili, unesite u kuću, odlepite prozirni papir sa filma. Na filmu nećete videti ništa. Film uronite u hladnu vodu (nikako toplu!) i počnite kruznim pokretima da četkate, bez korišćenja sredstva za pranje! Četkajte i četkajte, kako prelazite prstima, osetićete da je počela da se stvara tekstura. To znači da je sloj koji nije bilo izložen zracima počeo da se ljušti :) Četkajte jedno dva minuta, sve dok ne vidite da je nastala jasna tekstura. Nemojte četkati suviše dugo ili suviše grubo! Ostavite da se osuši na tamnom mestu. Nakon toga, ponovo morate da izložite teksturu UV zracima. Pravilo je da se izlaže uvek duplo više vremena od prvog izlaganja. Znači, oko 3 min. To će da fiksira teksturu i ona će postati tvrda i permanentna.

Eto, to je to... verujte mi na reč, jako je jednostavno! Ja sam sada napisala klasično uputstvo korak po korak, jer čovek može da previdi nešto, ali ceo proces od izlaganja suncu do gotovog pečata traje oko 15 minuta. Ja sada već rutinski radim, sa jedno 30% mozga :)

Evo kako će izlegati vaša tekstura:


Ako želite da probate ovaj fantastičan materijal i time unapredite vaše veštine, pišite mi, biću srećna da pomognem pri nabavci. Inače, ko ima kreditnu karticu, može da poruči direktno iz USA!

19 коментара:

Dana је рекао...

Bravo,Milice!Ne samo sto si talentovana,vec si i vrlo vesta i snalazljiva.
Hvala ti za izuzetan tutorial!

Renata је рекао...

Tole je pa nekaj čisto novega. Pa ti vedno kaj stuhtaš, najdeš ... si prava zakladnica idej!

Unknown је рекао...

Odusevljena sam! :)
Kakve samo mogucnosti pruza ovakav nacin izrade pecata!
Milice , hvala! :)

Milica Bubanja је рекао...

Hvala, Dano i Aleksandra. Verujte mi da je ovo zaista neverovatno! Naročito mi je drago što sam konačno pronašla jeftin materijal.

Renata, tole ni čist novo v ZDA, ampak ga ustravjalci z Evropi ne vporabljajo, ne vem zakaj.

Kristina Kecman је рекао...

Bravo Milice, i ovaj drugi deo potrage je vrlo interesantan! Hvala ti.

Тања је рекао...

ahhhhhh, ovo je luuudo! ja cu bankrotirati sa ovim belosvetskim novotarijama...da ukljucimo i ovo u porudzbinu?? :-)))

Тања је рекао...

e, a ovaj deo
"Nakon toga, ponovo morate da izložite teksturu UV zracima. Pravilo je da se izlaže uvek duplo više vremena od prvog izlaganja. Znači, oko 3 min. To će da fiksira teksturu i ona će postati tvrda i permanentna."
...to se onda izlaze Suncu bez onih slojeva, staklo, itd, samo fotopolimer?

Milica Bubanja је рекао...

Tanja, nista mi ne pricaj o bankrotu :)

I da, izlaze se sunčevim zracima SAMO fotopolimer. Time se, ono sto je bilo neizlozeno Suncu, pod crnom štampom, fiksira i učvrsti.

Little Glory је рекао...

Cini mi se da je ovaj nacin poprilicno komplikovan... Ili...oprostite,ja sam plavusha! :)

Milica Bubanja је рекао...

VEruj mi da uopste nije komplikovano, ja sada radim sa pola mozga... verovatno sam nabacala previše informacija u postu :)

Nena3110 је рекао...

Hvala Mima, mozda jednog dana, ali prvo mi treba azbuka. Meni je dovoljno da uzivam u Tvojim radovima, mozda nekada budem mogla i da nesto ponesem.
Kiss!

MA-MI је рекао...

Tole bi pa tudi jaz imela. Motijo me namreč odtisi besed v angleščini in bi si rada naredila nekaj štampiljk s slovenskimi besedami. Adigraf pa je za to neprimeren. Rada bi zelo natančne odtise. S tem pa bi najbrž šlo!

Milica Bubanja је рекао...

Ma-mi, poslji mi email, ceš tva tedna bom naročila spet iz USA photopolymer, ker mi je zmanjkal.

iris-irena је рекао...

ČUDOVIT NAKIT IZDELUJEŠ, DOBRE IDEJE IMAŠ.
Sem prebrala glede teh odtisov, ne razumem pa, kaj je "sunder", morda bi kaj takega prišlo tudi meni prav, saj sem pred leti delala nakit iz das mase in porzelle, in seveda odtiskovala gor razne reliefe.
LP
Iris

Unknown је рекао...

divno je to sto si napravila, ali ja imam problem oko nalazenja tog fotopolimera. Da li mi mozes preporuciti neku radnju gde bi ga mogla potraziti.
Hvala

Milica Bubanja је рекао...

Iris, sundjer je gobica.

Nedo, hvala :) Fotopolimer mozes samo iz Amerike da poručis.

Unknown је рекао...

Da li bi mogla da mi das neki kontakt za porucivanje pa da se i mi oprobamo :)

Milica Bubanja је рекао...

Nedo, najvise se isplati da poručiš sa sajta www.pmc123.com

Milos је рекао...

Sjajno, ja sam oduševljen lakoćom izvedenog :)
Ja bih pokušao samo ako bi neko mogao da postuje još neki link za naručivanje.
Pošto ne mogu da plaćam preko paypal-a iz Srbije.

Hvala
Veliki pozdrav