недеља, 7. јун 2009.

Izrada kalupa i otisaka

Pre nekoliko meseci, kupila sam dvokomponentnu masu za izradu otisaka, ali nikako da je probam.Koristila sam sta sam imala. Međutim, nigde nisam našla da kupim dovoljno dobar, dovoljno prirodan otisak lista. Imam mnogo lepih tekstura, ali otisak ovako finih površina, sa tananim detaljima, kao što je neki motiv iz prirode, očigledno ne može dovoljno dobro da se otisne na tom materijalu od koga prave teksture za polimersky masu, das masu i naravno, iste se koriste za srebrnu glinu.

Tako da sam odlučila da otvorim moje pakovanje mase i da je upotrebim za kreiranje unikatnih otisaka. Ovu sam masu kupila u Hobby & Art, u Zemunu, Hala Pinki, tako da znate da ih ima u Srbiji. Bacila sam ambalažu, pa ne mogu da pročitam proizvodjača :( Uglavnom, dobijete dve plastične, providne kutije. U jednoj bela masa, u drugoj plava. Otvorite obe, uzmete prstima (ili kašikom, da biste bolje odmerili) jednake količine. Pomešate kao plastelin, oblikujete tako da se boja ujednači i utisnete objekat koji ste izabrali. Bitno je da radite brzo, jer se masa brzo suši. Kada utisnete list, recimo, sačekajte nekih 10 minuta da masa postane skroz čvrta i nakon toga možete da izvadite list bezbedno iz kalupa.

Naravno, ovo možete da uradite i sa polimerskom masom, ali uzorak nije tako "čist", kalup će biti rigidan, za razliku od ovoga, koji je fleksibilan.

Evo šta sam napravila! Prvo da pokažem otiske lišća. Naravno, možete direktno, bez ovih kalupa, otisnuti list na fimu ili glini, ali samo za vreme leta. Šta kad dođe zima? Zato je ovo idealno rešenje!!!!



Koristeći jedan od ovih otisaka, napravila sladak medaljon u obliku jabuke sa teksturom lista.
Da napomenem da sledeća slika prikazuje nepečenu srebrnu glinu, jos neobrađenu i da je zato bež boje!



Najzad, našla sam zanimljivo dugme u obliku puzzle-srca. Možete pogledati kako izgleda kalup i moj medaljon, koji planiram da obradim tako da svaka puzzle bude u drugoj boji srebra.



Kada se radi o lišću, morate da imate u vidu pozitiv i negativ lista, tj. prednju stranu i pozadinu. Ja sam uradila otiske sa obe strane, da vidim kako će izgledati na glini.

Eto, predlažem da probate, nećete se pokajati! Postoji još jedna masa koju mnogo hvali moja drugarica koja se bavi izradom lutaka od porcelana i maski, a to je Liquitex. Pogledajte sajt www.liquitex.com , takođe je možete kupiti na Hobby&Art, u hali Pinki, košta 5 eura. Ona je u obliku gela, pa se četkicom, u nekoliko slojeva, nanosi preko objekta.

Evo, pogledajte kako je Kate (pogledajte njen blog OrganicOdysseys ) iskoristila otiske listova za svoje prelepe kreacije od polimerske mase: fimo i akrilne boje!

13 коментара:

Muca је рекао...

Ovo je super! Hvala ti,Milice :)

Nena3110 је рекао...

Mima, svakodnevno napredujes, bravo!
Velika ljubav prema radu Te vodi, neka bude uvek u Tebi, veliko je Tvoje srce!

Kristina Kecman је рекао...

Masa za izradu otisaka... Savrseno Milice!! Moracu to da probam na tekstilu, ili mozda reljef u toj masi nije dovoljno dubok, da bi se dobilo nesto dovoljno verno kao otisak kasnije....Hm.

Milica Bubanja је рекао...

Hvala, devojke, zbog vas i pišem i trudim se da ovo bude blog na kome ćete naći ideje za vaše kreacije.

Kristina, imam ja za tebe nešto fenomenalno, što je pravljeno bas za tehniku "Screen Print" i za proizvod "PhotoEZ"

Proguglaj malo, to je za tebe.

ROTKVICA је рекао...

Predivan sajt , svaka čast.. božanstven nakit...

SilverJewelry је рекао...

izgleda jako lijepo i zanimljivo. sviđaju mi se detalji na jabuci, a medaljon u obliku srca mi se pogotovo svidio. jedva čekam da vidim kako je sve na kraju ispalo. pozdrav!

Drangulije је рекао...

Kako ti sve ozbiljno i detaljno objasnis... Svaka ti cast na tome...
Listovi su mi fantasticni!

Анониман је рекао...

Jabukaaaaa <3 <3 <3

Rada Danilovic је рекао...

Medaljon je prelep! Ja sam prošle sedmice dobila masu i jedva čekam da je probam : )

Little Glory је рекао...

Divno Milice, hvala što svoja otkrića deliš sa nama :)

Little Glory је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Milica Bubanja је рекао...

Nema na čemu, dragi moji kreativci, zbog vas se i trudim da obogatim sadrzaj bloga :)

Rado, jedva cekam da vidim tvoje kalupe!!!

Unknown је рекао...

Milice umjetnice,prijatno sam iznenadjen tvojom kreativnom radnjom,pa jos si svestran umjetnik,sto me naravno ne ostavlja ravnodusnim,zato ti ovdje cesto i navratim..pozdrav ti u Ljubljanu!