субота, 21. март 2009.

Uvod u rad sa srebrnom glinom

Nekada, za hobiste koji rade kod kuće, bilo je nezamislivo da mogu da prave nakit od metala. To je bilo nesto što se pravi u velikim radionicama, uz skupe alate i jos skuplje mašine za obradu metala, peći koje su su kostale više od 1000 eura... i ne samo to! Bilo je potrebno poznavati zlatarski umetnički zanat: proces topljenja, stapanja, livenja, i prilično dobro hemiju.

Sve dok 1990. godine, u Japanu, A. Morikawa, doktor tehnologije metala, nije smislio kako da metale u prahu pomeša sa organskim jedinjenjima i vodom. Na ovaj način, dobijena je metalna glina, koja može da se obrađuje kao obična glina, pomoću alata koje možda već imamo kod kuće. Postoje dve robne marke metalne gline na tržištu: PMC (Precious metal clay) i ACS (Art clay silver) Kada pravite ili kupite komad nakita od srebrne gline, dobro je da znate da to nije "sterling" srebro, nižeg kvaliteta, koje ima 92% srebra i 8% ostalih metala (bakra, najčešće), već 99% srebro, poznato kao "fine silver". Nakit od ovog srebra je skuplji iz dva razloga: više nabavne cene repromaterijala i zato sto ono mnogo sporije oksidira u dodiru sa kiseonikom od srebra nižeg kvaliteta. To znači da še vaš nakit godinama biti sjajan.

Razlike između ova dva proizvoda još proučavam, mada naginjem ka ACS, iz prostog razloga sto je to recikliran proizvod. Znači da proizvodjač otkupljuje staro srebro, od koga pravi srebrni prah i konačno glinu. Ne eksploatišu se nova nalazišta srebra, što je jako dobro za našu planetu. Jeftinija je od PMC, mada, koliko sam pročitala, i teža za rad (meni ide sasvim dobro, za sada)

O ACS - Art Clay Silver

ACS glinu možemo kupiti u pakovanjima od 7 gr,10 gr, 20 gr i 50 gr. Postoje dve formule: standardna i "slow dry". Slow dry, ili sporo-sušeća srebrna glina je, naravno, daleko lakša za rad, zato što imamo više vremena da oblikujemo glinu dok se konačno ne osuši. Sa njom sam počela da radim.
Ovako izgledaju pakovanja Art Clay Silver, Slow dry formula:



Zatim, od istog proizvodjača, imamo glinu malo razređeniju glinu u špricu, pakovanje od 10 grama, sa dodatnim "iglama", tj. završecima, pomoću kojih određujemo debljinu srebrne gline koju istiskujemo iz šprica (nešto kao clay extruder za polimersku masu) Pomoću ovog proizvoda pravimo detalje, oblikujemo filigramske radove na komadu nakita.


Takođe, prodaje se tečna srebrna glina, ACS u pakovanjima od 10 i 20 grama. Ona služi da se zalepe dva komada srebrne gline; recimo, ako ste napravili medaljon i odvojen deo kroz koji lanac treba da prođe, onda ćete ih spojiti ovim proizvodom (nešto kao tečni fimo). Naravno, i sami možete napraviti ovaj proizvod od ostataka srebrne gline, dodajući vodu. Recimo, od praha koji pada sa osušenog komada nakita dok ga šmirglate i polirate. Ovaj proizvod služi da bi se ispunile pukotine koje nastaju prilikom sušenja srebrnog komada koji pravite. Takodje se koristi i u druge svrhe, ali o tome neću sada, da ne skrenem sa uvoda.

Takodje, postoji proizvod ACS Oil Paste, koji služi za rad sa već pečenim srebrom. Recimo da hoćete da ospečete ravnu ploču, pa da je dekorišete ili da vam komad prilikom pečenja pukne, pa zelite da ga spojite i ponovo ispečete. Preporučujem ga svakom ko počinje da radi sa srebrom!



Tu je i ACS, paper type. Ukratko, listići koji se mogu seći makazama i oblikovati po želji. Ako bismo hteli da napravimo origami od srebra, da isečemo trake i koristimo ih u određene svrhe, recimo, kad su nam potrebne tanke, tanke ploče.


Postoje još neki proizvodi, ali se koriste u specijalnim prilikama, koje nisam koristila, ovo što sam nabrojala je više nego dovoljno za neki početak.

ACS takođe proizvodi i zlatnu glinu. Zlatna glina jednako formulisana kao srebrna, samo što se koriste zlatne čestice umesto srebrnih.

To bi bile neke osnovne informacije o proizvodu, nastaviću da pišem o tome. Trenutno ga proučavam, napravila sam dva jednostavna medaljona. Jedan je super uspeo, a drugi nije, bar za moj ukus. 50 grama srebrne gline je oko 50 eura. 50 frama fima je oko 1,5 eura. Mislim da vam sama cena govori dovoljno da je to ozbiljan i dragocen materijal, koji treba dobro proučiti pre nego što se upustimo u proces izrade :)

8 коментара:

Renesansa је рекао...

Milice,moram priznati da mi je pravo zadovoljstvo da pratim tvoj blog.
Pratim ja još dosta blogova ali kada želim baš da uživam,otvorim tvoj i čitam sve.Evo ovo o srebrnoj glini nije oblast u koju se razumem ali ti to tako napišeš da jednostavno moram da pročitam do kraja.
Ne znam šta je ovde lepše.da li kada prikazuješ slike svojih radova,kada pišeš o svojoj porodici,putovanjima,daješ savete,obaveštenja,svoja razmišljanja...
Možda je tajna u tome što ti sve to radiš sa puno ljubavi i to se oseća kroz svaku objavljenu reč i sliku.
Jedva čekam sledeći post

Phoenix је рекао...

Milice, zahvaljujući lahesi koja me je uputila na tvoj blog i ja ću ga redovno pratiti...Zaista je blog ekstra.
Želim ti svako dobro i još mnogo...mnogo ovako lijepih postova i još više tvojih lijepih radova.
Lijep pozdrav
Phoenix

Milica Bubanja је рекао...

Draga imenjakinjo,
mnogo ti hvala na lepim recima, zbog ljudi kao sto si ti ja i pišem ovaj blog... veliko mi je zadovoljstvo kad pokucam i cujem odjek sa druge strane :)

Phoenix, hvala i tebi, bila sam na tvom blogu, zaista imas prelepe radove!

Анониман је рекао...

Bas mi je drago da si napisala nesto o tome posto znam da imas iskustva,a ja razmishljam da pokusam da radim sa njom.Samo mi je nezgodno sto ne znam gde naci pec,posto ako sam dobro informisana,pece se na 650 stepeni...
U sledecem postu obavezno postavi onaj medaljon u obliku orhideje,fenomenalan je!
Pozdrav :*

Milica Bubanja је рекао...

Mima, imas peci za pecenje keramike, one idu i do 1600 stepeni, pa pitaj nekoga da ti pozajmi. Ja sam kupila specijalnu peć za srebrnu glinu, ali pisacu o tome sutra

Unknown је рекао...

Poklon za tebe! :)Poseti moj blog.
Slike sa putavanja su predivne,...

Endzyy је рекао...

A da li u Beogradu ima da se kupi srebrna glina???
Radovi su ti sjajniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii:)))))

Milica Bubanja је рекао...

Enzyy, gotovo sam sigurna da nema u Beogradu. Ako te zanima, kontaktiraj me na mail koji sam ostavila na blogu. I hvala ti za lepe kometare!!!